ΑΘΗΝΑ
02:53
|
25.04.2024
Ο πρωθυπουργός της σεισμόπληκτης Αϊτής δεσμεύτηκε για την άμεση διενέργεια εκλογών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατό δεσμεύτηκε την Παρασκευή (20/8) ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ενρί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε ο πολύνεκρος σεισμός της περασμένης εβδομάδας στο έθνος.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, ο Ενρί προκήρυξε τις εκλογές αναγνωρίζοντας την διεθνή ανησυχία για την «χρόνια» πολιτική αστάθεια στη χώρα της Καραϊβικής , την οποία ενέτεινε σημαντικά η δολοφονία του προέδρου Ζοβένελ Μοΐζ τον Ιούλιο, ενώ η χώρα ήδη πλήττεται από τη φτώχεια, τη βία και τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

«Δεσμεύομαι να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να επαναφέρω τη χώρα μου στο μονοπάτι μιας λειτουργικής δημοκρατίας, μέσω της οργάνωσης εκλογών που θα διέπονται από ελευθερία και διαφάνεια το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Χένρι στο Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (Permanent Council of the Organization of American States – OAS) σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας σχεδόν 2.200 άτομα, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον Σεπτέμβριο, ορίστηκε για τις 7 Νοεμβρίου. Μάλιστα, η εκλογική επιτροπή είχε προβλέψει την «ταυτόχρονη» διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών και των βουλευτικών εκλογών, που επρόκειτο να διενεργηθούν το 2019. Την ίδια ημέρα είχε οριστεί και το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είχε προτείνει ο Μοΐζ λίγο πριν δολοφονηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα