ΑΘΗΝΑ
01:39
|
27.04.2024
Επέστρεψαν στην Αθήνα δύο ακόμη Έλληνες πολίτες που εργαζόταν στο Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ακόμη Έλληνες πολίτες οι οποίοι εργάζονταν στο Αφγανιστάν επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ελλάδα, κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και μετά από συνεχείς επαφές των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ με υπουργεία Εξωτερικών άλλων κρατών.

Ο πρώτος αφίχθη το βράδυ του Σαββάτου (21/08) από το Λονδίνο όπου είχε μεταφερθεί μετά από επιτυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Βρετανών στο Αφγανιστάν και ο δεύτερος σήμερα από Ντόχα όπου είχε φτάσει μετά από αντίστοιχη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και οι Πρεσβείες μας σε Λονδίνο και Ντόχα τους παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια.

ΗΠΑ: 18 εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά ανθρώπων που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.

Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air θα παράσχουν τρία αεροσκάφη η κάθε μία, δύο η Hawaiian Airlines και τέσσερα η United Airlines.

Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρόγραμμα CRAF (Civil Reserve Air Fleet). Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (Αύγουστος 1990-Μάιος 1991) και κατόπιν κατά την εισβολή στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2002-Ιούνιος 2003).

Ο Κίρμπι ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι το υπουργείο Άμυνας «δεν αναμένει να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις εμπορικές πτήσεις από την ενεργοποίηση» του προγράμματος αυτού.

Συντονισμός FIFA και Fifpro για την απομάκρυνση παικτών από το Αφγανιστάν

Η FIFA και η  διεθνής ένωση παικτών, Fifpro, συμφώνησαν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ποδοσφαιριστών από το Αφγανιστάν που το επιθυμούν, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η γενική γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Φάτμα Σαμούρα.

 «Δουλεύουμε με τη Fifpro», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι ήταν ήδη απαραίτητο να εκτιμηθεί «ο αριθμός των ενδιαφερόμενων παικτών».

 Απομάκρυνση ποδοσφαιριστών από το Αφγανιστάν, «έχουμε κάνει στο παρελθόν, πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε ξανά», πρόσθεσε η Φάτμα Σαμούρα.

 Η διεθνής ένωση παικτών εξήγησε με ένα tweet την Παρασκευή  ότι πρέπει «να έρθουμε σε επαφή με τις κυβερνήσεις για να καθορίσουμε ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αθλητών που βρίσκονται σε κίνδυνο», με στόχο «να μεταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος».

 Η Fifpro αναφέρθηκε την Πέμπτη στον θάνατο του Αφγανού διεθνούς στις ομάδες νέων, Ζακί Ανουρί, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θύμα θανατηφόρου πτώσης ενώ προσπαθούσε να κρατηθεί σε ένα αεροπλάνο για να φύγει από τη χώρα του, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ανακτήσει τον έλεγχο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα