ΑΘΗΝΑ
10:37
|
24.04.2024
Τον θάνατο επτά ανθρώπων που φέρεται να ποδοπατήθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ το Σάββατο ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω της κατάστασης χάους που εξακολουθεί να επικρατεί μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας που επικαλείται δημοσίευμα του Sky News.

«Oι συνθήκες στο έδαφος παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες, αλλά κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διαχειριστούμε την κατάσταση παρέχοντας κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία» ανακοίνωσε το Υπουργείο, προσθέτοντας σε σημερινή του ανακοίνωση πως «Οι σκέψεις μας είναι στραμμένες στις οικογένειες των 7 Αφγανών πολιτών που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο πλήθος στην Καμπούλ».

 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Associated Press αναφέρει πως η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε νέα προειδοποίηση ασφαλείας το Σάββατο, συνιστώντας στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χωρίς να έχει προηγηθεί οδηγία από εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει επειγόντως τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να διαθέσουν αεροπλάνα και πληρώματα για να βοηθήσουν στη μεταφορά Αφγανών προσφύγων αφότου απομακρυνθούν από τη χώρα με στρατιωτικά αεροσκάφη. 

Ειδικότερα, η αμερικανική διοίκηση μεταφορών ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει εκδώσει προειδοποιητική εντολή στους αμερικανικούς αερομεταφορείς την Παρασκευή το βράδυ σχετικά με την πιθανή ενεργοποίηση του προγράμματος. Εφόσον κληθούν, οι εμπορικές αεροπορικές εταιρείες θα μεταφέρουν τους Αφγανούς πρόσφυγες από τα σημεία στα οποία θα έχουν κατευθυνθεί (εκτός Αφγανιστάν πάντα) σε άλλη χώρα ή από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιρτζίνια σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το AP, ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν έφτασε στην Καμπούλ για να συνομιλήσει σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για την οποία ωστόσο φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου, την καταληκτική ημερομηνία για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

«Μας διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει ό, τι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των ανθρώπων» της πόλης έγραψε στο Twitter για την προσωρινή κυβέρνηση ο Abdullah Abdullah, με αφορμή σχετικη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Mullah Abdul Ghani Baradar, φέρεται να μετέβη στην Καμπούλ προκειμένου να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με την παρουσία του να αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και αξιωματούχων της αφγανικής κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα