ΑΘΗΝΑ
00:53
|
27.04.2024
Σε σχετική ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, αφήνοντας ωστόσο πίσω της χιλιάδες καμένα στρέμματα παρθένου δάσους και σπίτια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σχετική ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία διευκρινίζει πάντως ότι υπάρχουν καύσεις κατά μήκος του μετώπου.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι άνεμοι νωρίτερα έπνεαν ισχυροί με ριπές 7 έως 8 Μποφόρ. Ωστόσο, όσο πέφτει η νύχτα η έντασή τους μειώνεται. Η μάχη με τις φλόγες θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, με τις επίγειες δυνάμεις, καθώς δεν θα μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ωρών η φωτιά άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές, με τουλάχιστον 5 σπίτια να παραδίδονται στις φλόγες στο Προφήτη Ηλία ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και η Μονή της περιοχής, την οποία είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν οι μοναχές.

Καταστράφηκαν επίσης πολλά στρέμματα παρθένου πευκοδάσους ενώ το πύρινο μέτωπο έφτασε να εκτείνεται ακόμα και σε μήκος 2,5 χιλιομέτρων. Το έργο των πυροσβεστών έκαναν πολύ δύσκολο οι ισχυροί άνεμοι που έφταναν ακόμα και τα 8 μποφόρ.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών-Οινόης Χρήστος Στάθης αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έκαναν λόγο για εμπρησμό. «Αυτό είναι καθαρά έργο εμπρηστών. Έχουν βαλθεί να κάψουν το ωραιότερο χωριό της Αττικής, τα Βίλια», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Στάθης. 

H νέα δασική πυρκαγιά στα Βίλια, ορατή από το διάστημα

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 πέρασε πάνω από τη χώρα μας στις 12.20 το μεσημέρι και κατέγραψε το νέο μεγάλο μέτωπο δασικής πυρκαγιάς ανατολικά των Βιλίων Αττικής. 

Καλύτερη η εικόνα στο Μαρμάρι

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς και στο Μαρμάρι, μετά την αναζωπύρωση το μεσημέρι, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο είναι οριοθετημένο, ωστόσο οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή παρακολουθούν τυχόν αναζωπυρώσεις, ώστε να επέμβουν άμεσα και να μην αφήσουν την κατάσταση να ξεφύγει πάλι.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο evima.gr, ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλο, ανέφερε πως «το μέτωπο της αναζωπύρωσης στο Φυγιά, έχει περιοριστεί. Ευτυχώς δεν κάηκαν σπίτια. Κάηκε μόνο ένα αυτοκίνητο στην περιοχή των Γιατρών. Ωστόσο τα εναέρια μέσα παραμένουν στην περιοχή, καθώς υπάρχει φόβος για νέα αναζωπύρωση. Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Φάνη Σπανό, οι κάτοικοι τού οικισμού της Κοκκίνης και του οικοδομικού συνεταιρισμού Ιατρών. σιγά σιγά θα ειδοποιηθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το έργο ωστόσο των πυροσβεστών είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι κατά διαστήματα 7-8 μποφόρ, ενώ συνεχώς ξεσπούν διάσπαρτες εστίες.

31 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες 

Συνολικά 31 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, σε όλη την Ελλάδα., σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Ο.Τ.Α.

Σημειώνεται, ότι παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τέλος, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα