ΑΘΗΝΑ
17:23
|
16.04.2024
Τι ισχύει για τους υγειονομικούς, τους δημόσιους χώρους, τα rapid test, την εστίαση και τις μάσκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε την Τρίτη (24/8) το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι πρόκειται για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση καθώς πάνω από 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ COVID είναι ανεμβολίαστοι.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης πως η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

“Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%, δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες”, εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, συμπλήρωσε.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους:

-Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου, όλων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

-Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά πλέον και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.


Για το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου – 31 Μαρτίου 2022

-Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.


-Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Οσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεά). Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.


-Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Για τους δημόσιους χώρους

Στους κλειστούς χώρους εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες για τους ερχόμενους έξι μήνες.

Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες για τους ερχόμενους έξι μήνες και για τους ανεμβολίαστους είσοδος με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους ερχόμενους έξι μήνες, αλλά και ανεμβολίαστους με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν.

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Ταξιδιώτες προς όλους του ηπειρωτικούς εμβολιασμούς υποχρεούνται σε ένα rapid test, 48 ώρες πριν το ταξίδι. (Self test για τους ανήλικους).

-Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί.

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

-Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα