ΑΘΗΝΑ
08:21
|
27.10.2021
Ξεκίνησε από χθες η έκδοση των πρώτων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών της Β. Μακεδονίας, με το νέο συνταγματικό όνομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησε από χθες (Δευτέρα, 24/8) η έκδοση των πρώτων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας, με το νέο συνταγματικό όνομα, στο πλαίσιο υποχρέωσης της χώρας που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Στις ταυτότητες αυτές με το νέο συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republic of North Macedonia) αναγράφεται και η ιθαγένεια ως: Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Macedonian / Citizen of the Republic of North Macedonia), στην επίσημη γλώσσα (σλαβική) και στην αγγλική γλώσσα. 

Όσον αφορά στους αλβανικής καταγωγής πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τα στοιχεία τους στα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα αναγράφονται αυτεπάγγελτα και στην αλβανική γλώσσα, ενώ για τους πολίτες που προέρχονται από τις μικρότερες εθνοτικές κοινότητες στη χώρα (Βόσνιοι, Ρομά, Σέρβοι, Αρωμάνοι) κατόπιν αιτήματός τους, τα στοιχεία τους θα αναγράφονται και στη γλώσσα και γραφή που οι ίδιοι χρησιμοποιούν. 

Η έκδοση των νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας έγινε με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με σχετικό νόμο, καθώς ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης είχε καταθέσει περίπου 1.500 τροπολογίες στο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση, μπλοκάροντας στην ουσία την ψήφιση του από τη Βουλή. 

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE εξέφρασε ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων με κανονιστική πράξη της κυβέρνησης και όχι με νόμο είναι αντισυνταγματική. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι ο υφιστάμενος Νόμος για τη χρήση των Γλωσσών στη χώρα αποτελεί επαρκή βάση για την έκδοση κανονιστικής πράξης από τη μεριά της κυβέρνησης σχετικά με τις νέες ταυτότητες και ως εκ τούτου, όπως σημείωσε δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Συντάγματος. 

Τον περασμένο μήνα, η χώρα προχώρησε και στην έκδοση νέων διαβατηρίων στα οποία επίσης αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας. 

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει αποφασισμένη να φέρει προς επικύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας που έρχονται ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της πολυσυζητημένης διακρατικής συμφωνίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Ζωγράφου

Η ώρα της κρίσης για τον Ζαΐχ Μπολσονάρου

Ενώπιον της ανακριτρίας οι 7 αστυνομικοί για τη δολοφονία 18χρονου στο Πέραμα

Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Πλησιάζει η ώρα της απόφασης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα