ΑΘΗΝΑ
07:08
|
25.04.2024
Η Αλγερία υποστηρίζει πως το Μαρόκο βρίσκεται πίσω από τις φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αλγερία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο, κατηγορώντας το βασίλειο της βόρειας Αφρικής για «εχθρικές ενέργειες» σε βάρος της.

Ο Αλγερινός υπουργός εξωτερικών, Ραμτάνε Λαμαμρά, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Η Αλγερία αποφάσισε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο από σήμερα».

Όπως είπε, οι λόγοι της απόφασης αυτή προκύπτουν από το γεγονός ότι «η ιστορία έδειξε πως το βασίλειο του Μαρόκου δεν έπαψε ποτέ να προβαίνει σε εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Αλγερίας». Ο ίδιος δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τις αρχές της γειτονικής του χώρας για πρόκληση σοβαρών και επαναλαμβανόμενων κρίσεων στην περιοχή.

Η Αλγερία υποστηρίζει πως το Μαρόκο βρίσκεται πίσω από τις φονικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων. «Οι συνεχείς εχθρικές ενέργειες από το Μαρόκο, ενάντια στην Αλγερία, οδήγησαν στην ανάγκη αναθεώρησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εντατικοποίησης ελέγχων ασφαλείας στα δυτικά μας σύνορα» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την περασμένη Τετάρτη, το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν, είχε αποφασίσει να «επανεξετάσει» τις σχέσεις της χώρας με το Μαρόκο, το οποίο κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες τη βόρεια Αλγερία.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι δύσκολες εδώ και δεκαετίες, λόγω του ακανθώδους θέματος της Δυτικής Σαχάρας, της μοναδικής περιοχής της αφρικανικής ηπείρου το μετααποικιακό καθεστώς της οποίας παραμένει σε εκκρεμότητα. Η περιοχή διεκδικείται από το Μαρόκο ενώ η Αλγερία στηρίζει τους αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο. Το Ραμπάτ, που ελέγχει περίπου το 80% του εδάφους της, προτείνει ένα σχέδιο αυτονομίας υπό τη δική του κυριαρχία.

Πηγές: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Ο καιρός σήμερα: Βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα