ΑΘΗΝΑ
00:19
|
27.04.2024
Η μυστική συνάντηση στην Καμπούλ αποκαλύφθηκε από την “Ουάσινγκτον Ποστ” - Άρχισαν οι εκτελέσεις στο Αφγανιστάν σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η “Ουάσινγκτον Ποστ” αποκάλυψε ότι χθες Δευτέρα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς είχε μυστική συνάντηση στην καμπούλ με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Γάνι Μπάρανταρ. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας για τη συνάντηση και ανέφεραν ότι οι Μπερνς και Μπάρανταρ συζήτησαν για το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των Αμερικανών πολιτών και των Αφγανών συμμάχων τους με έμφαση την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία της “Ουάσινγκτον Ποστ”.

Οι πιέσεις για την ολοκλήρωση της επιχείρησης απομάκρυνσης των Αμερικανών, των λοιπών νατοϊκών και των Αφγανών πολιτών προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυξάνονται και ο Αμερικανός αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες εάν και κατά πόσον θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησής του στο πρακτορείο Reuters. Ο κ. Μπάιντεν φέρεται ακόμη να ζυγίζει το πώς θα προχωρήσει, καθώς κάποιοι από τους συμβούλους του επιχειρηματολογούν εναντίον της παράτασης της προθεσμίας, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, εξήγησε ο αξιωματούχος.  Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του στη σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη, μέσω βιντεοδιάσκεψης, πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Οι Ταλιμπάν άρχισαν τις εκτελέσεις

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε σήμερα ότι έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανάμεσα στις οποίες είναι οι συνοπτικές εκτελέσεις αμάχων και περιορισμοί στις γυναίκες και στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος τους.

Η Μπατσελέτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τις εκτελέσεις, αλλά κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, να συστήσει έναν μηχανισμό για τη στενή παρακολούθηση των ενεργειών των Ταλιμπάν. Όπως είπε η ίδια απευθυνόμενη στο Συμβούλιο στη Γενεύη, “μια θεμελιώδης κόκκινη γραμμή θα είναι η μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια από τους Ταλιμπάν”.

“Υπάρχουν έντονοι φόβοι για τις γυναίκες, για τους δημοσιογράφους και για τη νέα γενιά ηγετών της κοινωνίας των πολιτών που αναδείχτηκε τα τελευταία χρόνια. Οι διαφορετικές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν επίσης να αντιμετωπίσουν βία και καταπίεση, με δεδομένες τις προηγούμενες σοβαρές παραβιάσεις που είχαν συμβεί υπό την εξουσία των Ταλιμπάν, καθώς και τις πληροφορίες για φόνους και στοχευμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες”, συμπλήρωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα