ΑΘΗΝΑ
12:00
|
04.05.2024
Οι αυτόχθονες μάχονται για τη ζωή και τη γη τους στη μεγαλύτερη διαδήλωση του APIB από το 1988.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 6.000 άτομα που εκπροσωπούν 173 αυτόχθονες πληθυσμούς, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη (24/8) στα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (STF) στη Βραζίλια, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης “Fight for life” που συγκλήθηκε από το APIB (Εθνικό Δίκτυο Οργανώσεων των Αυτόχθονων της Βραζιλίας) .

Οι αυτόχθονες Βραζιλιάνοι απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο οριοθέτησης των γαιών τους που περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία τους και ταυτόχρονα, ζητούν δικαιώματα επί των εδαφών τους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τη δημιουργία του APIB το 1988. Σήμερα Τετάρτη (25/8) ωστόσο, πρόκειται να κριθεί το μέλλον της οριοθέτησης των αυτόχθονων εδαφών.

Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, οι διαδηλωτές έκαναν μια στάση στην έδρα του Κογκρέσου, για να επισημάνουν τη θέση τους για την απόρριψη της ατζέντας κατά των αυτοχθόνων που προωθείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όπως το νομοσχέδιο 490, το οποίο προτείνει ότι η οριοθέτηση των γηγενών εδαφών θα γίνεται μέσω νόμων και το οποίο προβλέπει το “άνοιγμα” των αυτόχθονων εδαφών στην παράνομη εξόρυξη.


Η διαδήλωση αποτελεί μέρος των επταήμερων κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν από το APIB στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Η Εκτελεστική Συντονίστρια του APIB, Sonia Guajajara, υποστήριξε ότι εκτός από την κακή διαχείριση του Covid-19, οι αυτόχθονες Βραζιλιάνοι υφίστανται βίαιες επιθέσεις, “δεν είναι μόνο η πανδημία που σκοτώνει τους ανθρώπους μας… Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρίες συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ζωή των αυτόχθονων λαών, για τη Μητέρα Γη και το μέλλον της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε.


Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν επίσης να συζητήσουν σχετικά με τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2022, καθώς και την ενίσχυση των δικτύων για την υποστήριξη των αγώνων των αυτόχθονων λαών.

Στις 9 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Αυτόχθονων Λαών, το APIB ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπολσονάρου για εγκλήματα γενοκτονίας και οικοκτονίας.


Σημειώνεται ότι το άρθρο 231 του Συντάγματος της Βραζιλίας αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εθνοτικών ομάδων στη γη των προγόνων τους: “οι αυτόχθονες είναι υπεύθυνοι για την τα εδάφη που παραδοσιακά καταλαμβάνουν αλλά και για την αποκλειστική χρήση του πλούτου των εδαφών, των ποταμών και των λιμνών που υπάρχουν σε αυτά”.

Λίγο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου αφαίρεσε από την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τους αυτόχθονες της Βραζιλίας τις αρμοδιότητες για την οριοθέτηση των γαιών των ιθαγενών και τις μετέφερε στο υπουργείο Γεωργίας, το οποίο ελέγχεται από τα συμφέροντα της αγροτικής βιομηχανίας.

Τα εδάφη των αυτόχθονων λειτουργούν ως “γιγαντιαία φράγματα στην επέκταση της αποψίλωσης των δασών” σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο IPAM. Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η μείωση του μεγέθους των προστατευόμενων περιοχών, θα διευκολύνει την παροχή αδειών, θα περιστείλει τα δικαιώματα των ιθαγενών και θα αυξήσει περαιτέρω την απειλή για τον Αμαζόνιο.

Πηγή: https://www.telesurtv.ne

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών. Κατέρρευσε φράγμα.

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα