ΑΘΗΝΑ
00:08
|
27.04.2024
Επέμεινε στο ότι έγινε καλή προετοιμασία και υποστήριξε πως η σφοδρότητα του καύσωνα έκανε δύσκολη τη διαχείριση των πυρκαγιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Aπαντήσεις στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα λίγο μετά τις 10:30 το πρωί.

Υποστήριξε πως έγινε καλή προετοιμασία, αλλά η σφοδρότητα του καύσωνα έκανε πολύ δύσκολη τη διαχείριση των πυρκαγιών. Προανήγγειλε την προμήθεια περισσότερων εναέριων μέσων καθώς επίσης και την ίδρυση μιας ειδικής μονάδας δασοπυρόσβεσης και τόνισε όπως αναμενόταν πως “η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση”.

Έθεσε τέσσερα ερωτήματα για να βάλει το πλαίσιο της συζήτησης και ζήτησε μια ήρεμη και ποιοτική συζήτηση, κουνώντας το δάχτυλο προς την αντιπολίτευση.

“Σε μια πύρινη επίθεση που είχε να δεχθεί η χώρα για πολλά χρόνια, καταφέραμε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αν και χάσαμε τον Βασίλη. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι δάσους. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, γιατί ο καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα αξιοποιήσουμε για να συζητήσουμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά σημαντική διάσταση θα είναι και η ποιότητα, αν δηλαδή καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια σε ερωτήματα που θέτουν πολίτες και αντιπολίτευση και αν έχουμε την δυνατότητα να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την μεγάλη πρόκληση της κλιματικής κρίσης” τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του.

Προνοήσαμε για περισσότερα εναέρια πυροσβεστικά μέσα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως έγιναν πολύ σημαντικά βήματα: “Ενεργοποιήθηκε το 112 που ήταν προσωπική μου δέσμευση μετά την τραγωδία του 2018. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η πυροσβεστική ενισχύθηκε με στελέχη, οχήματα και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανέις ότι η χώρα είχε προνοήσει”.

“Πράγματι οι παρεμβάσεις έγιναν. Αναφέρω δύο παραδείγματα: Ιπποκράτειος Πολιτεία που έφτασε η φωτιά αλλά δεν μπήκε μέσα στον οικισμό ενώ για πρώτη φορά υπήρχε καινούρια οδός διαφυγής ώστε οι δημότες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και ταχύτητα. Η δεύτερη περιοχή είναι μια περιοχή που σας είναι οικεία κ. Τσίπρα και αναφέρομαι στο Σούνιο. Αν κινηθείτε στον δρόμο Σούνιο – Λαύριο υπάρχουν δίοδοι διαφυγής που δείχνουν στους πολίτες πώς να κινηθούν προς την θάλασσα αν προκύψει ανάγκη. Αυτά έγιναν και είχαν στόχο να προτατέψουν περιουσίες” συνέχισε.

Υποστήριξε πως ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση των πυρκαγιών και έφερε ως παράδειγμα τη φωτιά στα Βίλια: “Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε δάση απεριποίητα για δεκαετίες και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης από την πρώτη προσβολή γίνονται πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους”. 

Ισχυρίστηκε επίσης πως η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει από την έναρξή τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών.

“Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής”.

Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη

Δεν έλειψαν τα λάθη μόνο η φύση δεν κάνει λάθη, συνέχισε ο πρωθυπουργός. “Αυτό που μας δίδαξαν οι πυρκαγιές είναι ότι πρώτη παρέμβαση είναι η πιο κρίσιμη αν δει κανείς την αλληλουχία των γεγονότων των δύσκολων ημερών θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη είχαμε την βεβαιότητα την βεβαιότητα την φωτιά αυτή είχε οριοθετηθεί κατευθύνθηκαν εναέρια μέσα προς την Εύβοια και προφανώς όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε εναέρια μέσα πίσω από την Εύβοια και παλεύαμε πολλές φωτιές ταυτόχρονα. Και πρέπει να σας πω πως η εμπειρία τους απέδειξε πόσο τους καθαρισμούς και κάνει κανείς όσα εναέρια μέσα κι αν έχεις διάθεση του και φέτος είχαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε εάν δεν καταφέρει να τη σβήσει στην αρχή. Η φωτιά στην Βαρυμπόπη αποδεικνύει του λόγου το αληθές για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στο Τατόι υλοτόμοι από την Χαλκιδική προκειμένου να μπορούν να απομακρύνουν κλαδιά. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες αλλά δε στάθηκαν αρκετές για να εμποδίσουν την φωτιά”, είπε και συνέχισε:

“Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι αυτην διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και τα δασαρχεία, τα αποτελέσματα δυστυχώς, δεν ήταν το αναμενόμενα γι’ αυτό και τώρα η ευθύνη περνάς την πολιτική προστασία με το πρόγραμμα τριάδες. Σε βάθος χρόνου θα δοθούν τρακόσια εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και ζώνες δασοπροστασίας”.

Προμήθειες εναέριων μέσων και νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προμήθεια περαιτέρω εναέριων μέσων, ενώ υποστήριξε πως θα ιδρυθεί και νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης. “Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη, θα κινηθούμε ταχύτατα για την γρήγορη αποκτήσει και την ενοικίαση μακροπρόθεσμα αυτών των αεροσκαφών πρώτης προβολής. Και βέβαια θα προχωρήσουμε στην σύσταση μίας ειδικής μονάδας η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση, πρόκειται για μία ανάγκη η οποία αναδείχθηκε με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαιώθηκε και με την συνεργασία των Ελλήνων πυροσβεστών με τους ξένους εξειδικευμένους συναδέλφους οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα. Η νέα μονάδα που θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα εκπαιδευτεί καλύτερα».

Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση

Είπε επίσης πως “μεταβατικά για ένα με δύο χρόνια ξένες δυνάμεις θα συνδράμουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις”, τονίζοντας πως “η δημόσια συγγνώμη ήταν μία προσωπική ηθική στάση αλλά πριν απ’ όλα ήταν μία πολιτική πράξη. Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά ένα σύνθημα για δράση, ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά”.

“Ήδη στις περιοχές της Εύβοιας έχουν πάει κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος που συνεργάζονται τα δασαρχεία ώστε να υπάρξει η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση. Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών και τα λεφτά και ως τα μέσα παραγωγής και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρυτινοπαραγωγούς και τους μελισσουργούς”, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους πληγέντες της Εύβοιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα