ΑΘΗΝΑ
17:00
|
25.04.2024
Διευκρινίσεις από τον Φάνη Σπανό, περιφερειάρχη Στερέας Ελλάδας, μετά τις αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αναφορές του για τις φωτιές στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, έδωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός με ανακοίνωσή του, μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου και του τομεάρχη του κόμματος Κώστα Ζαχαριάδη, που επικαλέστηκαν τα όσα είπε, κατά την τοποθέτησή του.

Ειδικότερα, ο κ. Σπανός αναφέρει στη δήλωσή του: “Επειδή ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε τοποθέτησή μου στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, του παραθέτω λοιπόν αυτά που είπα στο συμβούλιο και θα παρακαλούσα να μην επιχειρείται η διαστρέβλωσή τους:

Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά ή ότι συνειδητά την άφηναν να επεκταθεί. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξωφρενικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση και για οποιαδήποτε διοίκηση της πυροσβεστικής.

”Άκουσα και επικαλέστηκα μαρτυρίες κατοίκων για πυροσβεστικά που είχαν υπηρεσιακή εντολή να μην επεμβαίνουν σε συγκεκριμένα μέτωπα για λόγους ασφαλείας των πυροσβεστών. Άλλο πράγμα οι ελλείψεις και τα λάθη που επισημάναμε και άλλο πράγμα οι θεωρίες συνωμοσίας που φυτρώνουν με το παραμικρό και μας κάνουν μόνο κακό.

Επειδή έχω μάθει να μιλάω μόνο τη γλώσσα της αλήθειας και αυτή χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Παρακαλώ, αφήστε μας έξω από τα πολιτικά παίγνια, να δουλέψουμε για να ξαναστήσουμε τον τόπο μας”.

Νωρίτερα, Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε “πολύ βαριά” την καταγγελία του Φάνη Σπανού και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι “η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ότι ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια “απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ”. 

Τι είπε ο κ. Σπανός στη συνεδρίαση

Ο Φάνης Σπανός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας μίλησε για “εντολή μη κατάσβεσης” στην πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατεπείγουσας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. 

Είπε αναλυτικά: “Όσοι ζήσαμε αυτή την καταστροφή από κοντά- και ήμουν ένας από αυτούς για 6 μερόνυχτα τουλάχιστον- είδαμε πράγματα. Είδαμε πράγματα τα οποία πρέπει να ειπωθούν και να απαντηθούν.  Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία”. 

“Γιατί;” συνέχισε “Μπορούν να ειπωθούν πολλά και με διαφορετικές διατυπώσεις. Ό,τι υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία. Ναι, αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Και τουλάχιστον η στοιχειώδης ευθύνη είναι όταν δίνεις προτεραιότητες, να κοιτάζεις στα μάτια εκείνους που δεν έδωσες προτεραιότητες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Και εδώ είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας” δήλωσε ο κ. Σπανός και κατέληξε σημειώνοντας πως “η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα