ΑΘΗΝΑ
01:32
|
25.04.2024
Δύο οι εκρήξεις, μέσα και πέριξ του αεροδρομίου της Καμπούλ. Τουλάχιστον 60 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες. Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σκηνές χάους επικράτησαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την διπλή έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (26/8).

Περί τις 16: 40 το απόγευμα της Πέμπτης δύο εκρήξεις σημειώθηκαν έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, όπου στεγάζονται οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις προκαλώντας λουτρό αίματος μεταξύ των χιλιάδων, απεγνωσμένων ανθρώπων που συνωστίζονταν καθημερινά εκεί με την ελπίδα της διαφυγής.

Μαρτυρίες ανέφεραν ότι τη στιγμή της έκρηξης στο σημείο βρίσκονταν περίπου 400 έως 500 άτομα.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παρέμενε συγκεχυμένος. Συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι τελευταίες αναφορές ανέβαζαν τον τραγικό απολογισμό στους 60 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Χειρουργείο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, επιβεβαίωσε ότι νοσηλεύει περισσότερους από 60 τραυματίες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν κάνει γνωστό πως υποπτεύονταν ως υπάιτιο τον Isis-K, παρακλάδι του Isis από την επαρχία Χορασάν. Ο στρατηγός Μακένζι, διοικητής της Αμερικανικής Κεντρικής Δίοικησης, είπε νωρίτερα ότι δύο τρομοκράτες ζωσμένοι με εκρηκτικά ήταν υπεύθυνοι για τις δύο εκρήξεις και ότι οι ΗΠΑ εργάζονταν για να βρουν ποιοι κρύβονται πίσω απ’ τις «δειλές» επιθέσεις. 

Νεκροί τουλάχιστον 10 Αμερικανοί στρατιώτες

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και Αμερικανοί στρατιώτες – οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς στρατιώτες και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών.

Σε σκληρά πλάνα που ανήρτησε στο διαδίκτυο Αφγανός δημοσιογράφος διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα, σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε συντρίμμια. Ο ίδιος άνθρωπος ακούγεται στο βίντεο να οδύρεται.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επίθεσης (…) Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι έγινε τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη στο ή κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον, σε μικρή απόσταση από την Πύλη Αμπέι», έγραψε στο Twitter ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Χάρτης: το σημείο των επιθέσεων

Ταλιμπάν: Καταδίκη της επίθεσης – Φταίνε οι ξένες δυνάμεις

Η ηγεσία των Ταλιμπάν καταδίκασε και αυτή την αιματηρή επίθεση, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει πως αιτία είναι η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα.

«Μόλις αποκατασταθεί η κατάσταση στο αεροδρόμιο και φύγουν οι ξένες δυνάμεις, δεν θα έχουμε πλέον τέτοιες επιθέσεις. Λόγω της παρουσίας ξένων δυνάμεων γίνονται τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο Αμπντούλ Καχάρ Μπακί, μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των Ταλιμπάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο καταδικάζει κατηγορηματικά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοχοθέτησαν πολίτες στο αεροδρόμιο», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμιστικής-φονταμενταλιστικής οργάνωσης, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Η έκρηξη έγινε σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Δεν αλλάζουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την 31η Αυγούστου

Πηγές στον Λευκό Οίκο αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις πτήσεις απομάκρυνσης στρατιωτών και αμάχων Αφγανών από την Καμπούλ μέχρι τις 31 Αυγούστου, ημερομηνία που λήγει η διορία που έδωσαν οι Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «δεν προτίθεται να αλλάξει» τον αρχικό σχεδιασμό.

Get Involved | The White House

Η Μέρκελ καταδικάζει την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ηκαγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν.

«Τα γεγονότα αυτού του απογεύματος δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος και ότι η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη», σχολίασε η Μέρκελ.

Ν. Σασόλι: Φρικιαστική και σκληρή επίθεση

«Φρικιαστική» και «σκληρή» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

Στόλτενμπεργκ: Να βιαστούμε να απομακρύνουμε τον κόσμο

Με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, ζητώντας την επίσπευση της απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

«Καταδικάζω έντονα τη φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι σκέψεις μου είναι σε όσους επλήγησαν και στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Προτεραιότητά μας παραμένει να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», έγραψε στο Twitter.

Αεροπορική οδηγία από τη Βρετανία

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, εξέδωσε αεροπορική οδηγία, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον αφγανικό εναέριο χώρο σε ύψος μικρότερο των 25.000 ποδιών.


Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τις επιθέσεις

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ,με θύματα Αφγανούς πολίτες,συμπεριλαμβανομένων γυναικών&παιδιών, καθώς&μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων &ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Πηγές: VOA, CNN International

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα