ΑΘΗΝΑ
22:11
|
12.05.2024
Ο Μπεν Γουάλας παραδέχτηκε με "βαθιά λύπη" ότι απομακρύνονται οι 1000 τελευταίοι πολίτες που βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τερματίζεται σε “μερικές ώρες” η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και οι 1.000 άνθρωποι που βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο της θα είναι οι τελευταίοι που θα απομακρυνθούν, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, εκφράζοντας φόβους ότι το ΙΚ θα ξαναχτυπήσει μετά την επίθεση που σκότωσε 103 ανθρώπους.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί “σε μερικές ώρες”, πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σήμερα Παρασκευή (27/8), επομένη της επίθεσης που διαπράχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.


Ο Γουάλας παραδέχτηκε με “βαθιά λύπη” ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν, λίγο μετά τον “όρκο” του Μπόρις Τζόνσον ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί.

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί τώρα στην εκκένωση υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων που έχουν ήδη λάβει άδεια να φύγουν και βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο.

Η απειλή (περαιτέρω τρομοκρατικών επιθέσεων γύρω απ’ το αεροδρόμιο της Καμπούλ) είναι προφανές ότι θα αυξηθεί όσο εγγύτερα φτάνουμε στην αποχώρηση”, προειδοποίησε ο Ουάλας στο Sky News.

Οι χθεσινές εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel κοντά στο αεροδρόμιο έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

“Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία”, σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

“Τώρα θα διαχειριστούμε τις (περιπτώσεις) των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου χίλιους ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου, και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε για να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες”, διευκρίνισε.

“Αισθανόμαστε βαθειά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας”, υπογράμμισε.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στα τελικά στάδια των απομακρύνσεων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι οι εγκαταστάσεις ελέγχου των αιτημάτων απομάκρυνσης έχουν κλείσει.

Δεν θα κληθούν άλλοι άνθρωποι στο αεροδρόμιο για απομάκρυνση“, ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία έχει εκκενώσει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς και Αφγανούς υπηκόους, που αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση αεροπορικής μεταγωγής ατόμων μετά από εκείνη του Βερολίνου το 1949, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι θα κυνηγήσει και θα καταστρέψει τους τρομοκράτες του ISIS-K που διεξήγαγαν τη φονική επίθεση και οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση κατονομάζοντας έναν βομβιστή αυτοκτονίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι φέρεται να ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας υπεύθυνος για μία από τις εκρήξεις, σύμφωνα με ανάρτηση του ISIS-K στο twitter.

Από την επίθεση θεωρείται πλέον ότι σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα