ΑΘΗΝΑ
04:31
|
18.05.2024
To πρώην προπύργιο των δυνάμεων του ISIS επισκέφθηκε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν στη Μοσούλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία μέρα μετά την ψήφιση της παραμονής των Γαλλικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Μοσούλη, την πόλη που υπήρξε το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους.

Σε ομιλία του στην Καθολική Εκκλησία της Μοσούλης, η καταστροφές τις οποίας γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν αυτήν την περίοδο από την UNESCO, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε όλες τις θρησλευτικές κοινότητες του Ιράκ “να δουλέψουν μαζί” για την ανασυγκρότηση της χώρας. Υποσχέθηκε επίσης να επαναφέρει το Γαλλικό Προξενείο στην πόλη και να βοηθήσει στο χτίσιμο εκπαιδευτικών δομών, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική αναφορικά με τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους λαμβάνει χώρα η ανοικοδόμηση.

“Δεν μας ενδιαφέρουν οι επιλογές που θα κάνουν οι Αμερικανοί. Εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στο Ιρακ για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία”, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου χθες, Σάββατο.

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην ιρακινή πόλη ερμηνεύεται ως ανανέωση των προσπαθειών της Γαλλίας να συνδεθεί με τους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, έτσι ώστε να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, με αφορμή την προσεχή χρηματοδότηση για την ίδρυση χριστιανικών-γαλλόφωνων σχολείων στην ευρύτερη περιοχή, “αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πολιτισμικό μήνυμα, αλλά και ένα γεωπολιτικό μήνυμα. Δεν θα υπάρξει καμία κανονικότητα στο Ιράκ αν δεν υπάρξει σεβασμό για τις χριστιανικές κοινότητες”.

Ο Μακρόν, μετά και από την επίσκεψή του στη βάση των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων Camp Grenier, θα έχει επίσης συναντήσεις σήμερα στην Αρμπίλ με τον Πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδιστάν Netchirvan Barzani, καθώς και τον προκάτοχό του Massud Barzani, ενώ θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη συμβολή των Κούρδων στον πόλεμο κατά του ΙSIS θα επισκεφθεί την οικογένεια ενός Κούρδου ανταρτη των Πεσμεργκά, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισλαμικό Κράτος.

ΠΗΓΗ: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα