ΑΘΗΝΑ
08:41
|
19.04.2024
Ο Δ. Σαρηγιάννης προειδοποιεί για αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα. Βολές Λινού σε Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι οποίες επιβεβαιώνουν τα σενάρια για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα μοντέλα δείχνουν επιδείνωση της κατάστασης προς το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, με 7.000 έως και 8.000 κρούσματα την ημέρα.

“Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως” προειδοποίησε σε πρωινή του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, “έδειξε” ως υπαίτια τη χαλάρωση των μέτρων στις διακοπές.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης, γύρω στις 17 Οκτωβρίου θα έχουμε 730 διασωληνωμένους, προειδοποιώντας για την πίεση που θα δεχθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι “το ΕΣΥ θα αντέξει” και ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα τον χειμώνα και μίνι lockdown.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει την αναστολή όλων των κανονικών αδειών των υγειονομικών από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι νεωτέρας.

Ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε επίσης στην αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται στην Κρήτη. Επίσης σημείωσε ότι ενώ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα αντίστοιχα ιικά φορτία φαίνεται να παρουσιάζεται μία σταθεροποίηση αυτή την εβδομάδα, την επόμενη αναμένεται να υπάρξει αύξησή τους.

Ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από την πλευρά του έκανε νέα έκκληση για εμβολιασμούς. Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα πολιτών που τίθενται κατά του εμβολίου, έφερε το παράδειγμα της Ισλανδίας, όπου το 90% των πολιτών είναι εμβολιασμένο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού, αλλά όχι θάνατοι. “Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα” κατέληξε.

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολίου

Οι παραπάνω προβλέψεις σημειώνονται την ώρα που εντείνονται οι φωνές για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει επέκταση σε δημόσιο και ιδιωτικό κλάδο, φέροντας ως παράδειγμα τους εργαζομένους σε ΕΦΚΑ, εφορία και ΚΕΠ. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η κυβέρνηση εξετάζει και εναλλακτικά σενάρια όπως τον ορισμό ηλικιακών κριτηρίων στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε εργαζόμενους πρώτης γραμμής στο δημόσιο, ένστολους, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην εστίαση.βΕιδικότερα, να οριστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο σε άτομα άνω των 50- 55, που εάν μολυνθούν μπορεί να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για μπόνους μοριοδότησης στον τομέα της Υγείας.

Λινού: “Εγκληματικό” το πώς πάνε να ανοίξουν τα σχολεία

Aπό την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open εκτόξευσε βολές κατά της Νίκης Κεραμέως, τονίζοντας ότι η υπουργός ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία χωρίς προετοιμασία και με “μπούσουλα” την περυσινή… μή λειτουργία των σχολείων, την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί “τείχος ανοσίας” πριν ανοίξουν οι αίθουσες διδασκαλίας.

“Χρειάζεται πολύ μεγάλη σύνεση και προσπάθεια. Δεν χρειαζόμαστε 1 εκατ. εμβολιασμούς, αλλά 1 εκατ. εμβολιασμένους, που σημαίνει 2 εκατ. εμβολιασμούς. Είναι τεράστια η δυσκολία” για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας, τόνισε η Αθηνά Λινού.

“Τουλάχιστον, μέχρι τότε ας πάρει η Πολιτεία και οι πολίτες μέτρα προστασίας. Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία -ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, που τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα να εμβολιαστούν, καθώς δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εγκεκριμένο εμβόλιο για αυτές τις ηλικίες- χωρίς να έχει αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών. Χωρίς να αυξηθούν τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους. Χωρίς να έχει γίνει εκπαίδευση στους γονείς για το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να φοράνε τη μάσκα. Χωρίς να γίνει αναζήτηση από τους δημάρχους για έστω και έναν χώρο σε κάθε δήμο, να πάνε τα μεγάλα τμήματα. Αυτό είναι εγκληματικό”.

“Εκείνο που δεν συνειδητοποιεί το υπουργείο”, συνέχισε η κα Λινού, “είναι ότι 1) έχουμε έναν πολύ πιο μεταδοτικό κορονοϊό και 2) μπορεί να πήγαν σχετικά καλά τα πράγματα με τα μικρά παιδιά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά παραπάνω από τη μισή τα σχολεία ήταν κλειστά. Δεν πήγαιναν τα παιδιά σχολείο για να κολλήσουν”.

“Είναι τρομερό να μην παίρνουμε μέτρα. Και το ίδιο ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ίδιο στους χώρους εργασίας. Πρέπει να ξανατεθεί το θέμα της τηλεργασίας”, υπογράμμισε η Αθηνά Λινού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα