ΑΘΗΝΑ
11:22
|
07.05.2024
Στο σκοτάδι περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες μετά το πέρασμα του τυφώνα Άιντα από τη Λουιζιάνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πολύπαθη πόλη της Νέας Ορλεάνης διακόπηκε την Κυριακή (29/8) εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα Άιντα από τη Λουιζιάνα, αφήνοντας στο σκοτάδι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us.

Συνολικά 1.002.184 πελάτες της εταιρείας ηλεκτροδότησης της Λουιζιάνα ήταν χωρίς ηλεκτρικό τις πρώτες ώρες σήμερα, 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Η εταιρεία Entergy “επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση”, ανέφερε μέσω Twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. “Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες”, πρόσθεσε.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη χθες Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy.

Εν τω μεταξύ, ο πρώτος θάνατος αναφέρθηκε στην πολιτεία περίπου στις 8:30 το απόγευμα της Κυριακής. Το θύμα πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο Prairieville, νότια του Μπατόν Ρουζ, ανέφερε το Γραφείο Σερίφη της Ενορίας Ascension Parish.

Απόκοσμο πλάνο από πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της Νέας Ορλεάνης που δημοσιεύτηκε από τον ανταποκριτή της Washington Post, Τιμ Κρεγκ, καταγράφει τα φώτα του να τρεμοπαίζουν στα παράθυρα του κτιρίου.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), μέρος του συστήματος της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, υποβάθμισε τον Άιντα στην Κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κατηγορίας Σαφίρ-Σίμσον, προειδοποιώντας όμως πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Δεν είναι σαφές πότε θα αποκατασταθεί η παροχή ρεύματος. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τζον Μπελ Έντουαρντς δήλωσε στο Associated Press την Κυριακή ότι ο τυφώνας αναμένεται να είναι “πολύ ισχυρότερος από ό, τι βλέπουμε συνήθως”.

Η καταιγίδα έχει ήδη προκαλέσει όλεθρο, γκρεμίζοντας δέντρα και μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια καθώς το νερό κυματίζει σε παράκτιες περιοχές.

Όσοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πολιτεία μέχρι την Κυριακή, κλήθηκαν να παραμείνουν εκεί για 24 ώρες. Με τον κυβερνήτη Έντουαρντς να προειδοποιεί ότι ο Άιντα πρόκειται να γίνει ένας από τους χειρότερους τυφώνες της Λουσίνα από τη δεκαετία του 1850.

Έχουν γίνει παραλληλισμοί με τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους στη Νέα Ορλεάνη και τις γύρω περιοχές το 2005.

Σύμφωνα με το NHC, ο Άιντα βρισκόταν πριν από λίγο 65 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης, με ανέμους ταχύτητας ως και 165 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ώρες ακόμη, πρόσθεσε. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε τη Λουιζιάνα σε κατάσταση καταστροφής, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποδέσμευση ομοσπονδιακών χρηματικών και άλλων πόρων για να βοηθηθεί η πολιτεία.

Πηγή: RT USA

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα