ΑΘΗΝΑ
01:42
|
08.09.2024
"Ρωτώ αυτούς που ήθελαν και τρίτη δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν να μας πουν ποιο είναι το ζωτικό μας συμφέρον" είπε στο αποψινό διάγγελμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε λίγο μετά τις 22.30 απόψε σε τηλεοπτικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο. Ισχυρίστηκε ότι η 20ετής επιχείρηση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην αυτοθυσία των Αμερικανών στρατιωτικών και διπλωματών που έκαναν “επαγγελματικά” τη δουλειά τους “όχι σε αποστολή πολέμου αλλά σε μία αποστολή ελέους”.

Joe Biden at the White House on 26 August.

Έκανε σύντομο απολογισμό των Αμερικανών πεσόντων στα πεδία της μάχης στο Αφγανιστάν διαβεβαιώνοντας πως δεν θα ξεχαστούν, ενώ τόνισε πως υλοποίησε την υπόσχεση που είχε κάνει την άνοιξη για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την εμπόλεμη χώρα 20 χρόνια μετά την έναρξη της επιχείρησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 από την Αλ Κάιντα.

Πρόσθεσε πως το 90% των Αμερικανών που ήθελαν να φύγουν από το Αφγανιστάν έφυγαν και πως εάν το θελήσουν στο μέλλον θα τους βοηθήσουν να φύγουν.

Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο.

Και συμπλήρωσε:

Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση.

Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι ο πρόκατοχός του Ντόναλντ Τραμπ είχε συμφωνήσει και προγραμματίσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων με τους Αφγανούς Ταλιμπάν για τον περασμένο Μάιο. Πρόσθεσε πως όταν ανέλαβε οι Ταλιμπάν είχαν γίνει ισχυρότεροι από ποτέ και πως ουσιαστικά δεν είχε άλλη λύση. Σημείωσε πως δεν επρόκειτο να διαιωνίσει αυτόν τον πόλεμο.

“Προς το παρόν καλώ όλους τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για τα στρατεύματα, τους διπλωμάτες μας που έκαναν αυτή την αποστολή ελέους” ανέφερε, διαβεβαιώνοντας πως χρειάζεται την βοήθεια του αμερικανικού λαού και των συμμάχων.

“Ρωτώ αυτούς που ήθελαν και τρίτη δεκαετία πολέμου στο Αφγανιστάν να μας πουν ποιο είναι το ζωτικό μας συμφέρον” είπε σε μία αποστροφή του λόγου του. “Ήταν ώρα να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο” είπε διακρίνοντας έναν “νέο κόσμο”, επαναλαμβάνοντας πως ο πρωταρχικός στόχος ενός Αμερικανού προέδρου σήμερα είναι η προστασία του αμερικανικού λαού
“όχι το 2001 αλλά το 2021”.

Επιπλέον ανέφερε πως η στρατηγική των ΗΠΑ έχει αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και ο κόσμος, επισημαίνοντας τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία αλλά και τις προκλήσεις από τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

“Η Ρωσία και η Κίνα δεν θα ήθελαν τίποτε παραπάνω από το να παραμείνουν οι ΗΠΑ και για τρίτη δεκαετία στο Αφγανιστάν” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ ούτε συγχωρούν, ούτε ξεχνούν και πως θα συνεχίσουν “να βοηθούν”τον αφγανικό λαό μέσω διπλωματίας και πως το εθνικό συμφέρον και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησής του.

“Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν τελείωσε αγαπητοί συμπατριώτες” ανέφερε σημειώνοντας πως τίμησε την δέσμευση που ανέλαβε τόσο προεκλογικά, όσο και λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα