ΑΘΗΝΑ
22:03
|
08.05.2024
Τι λέει το Πεντάγωνο και τι λέει ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον επτά παιδιά σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στην Καμπούλ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν. Μια επίθεση που σύμφωνα με το Πεντάγωνο απέτρεψε την απειλή “νέας επίθεσης από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους” κατά τη διάρκεια της τότε – σήμερα ολοκληρώθηκε – αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.

“Υπάρχει επιβεβαίωση από ανοικτές πηγές ότι επτά παιδιά σκοτώθηκαν”, επισήμανε ο Ερβ Ντε Λις, εκπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν χθες Δευτέρα 30 Αυγούστου. “Δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και πολλές απορίες καθώς οι ίδιες ανοικτές πηγές είχαν δηλώσει ξεκάθαρα στους “Νιου Γιορκ Τάιμς” (New York Times) ότι οι θάνατοι των παιδιών προκλήθηκαν από επίθεση των Αμερικανών με  drone.

Εξάλλου, η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχει επιβεβαιώσει την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, λέγοντας ότι έγινε για αυτοάμυνα ενάντια σε μια “επικείμενη” απειλή του Ισλαμικού Κράτους. Ο ISIS έχει επίσης αναλάβει ευθύνη για τον βομβαρδισμό της περασμένης εβδομάδας στην πύλη του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, η οποία στοίχισε τη ζωή 14 Αμερικανών στρατιωτικών και έως και 170 Αφγανών πολιτών.

“Δεν είμαστε σε θέση να το αμφισβητήσουμε αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές για θύματα-απώλειες αμάχων στην επίθεση.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, λοχίας Μπιλ Ουρμπάν δήλωσε την Κυριακή ότι η CENTCOM “είχε επίγνωση” για τις αναφερόμενες απώλειες αμάχων και εξακολουθούσε να “αξιολογεί” το αποτέλεσμα του χτυπήματος, το οποίο, όπως είπε, στόχευσε σε βόμβα που ανήκε στοn ISIS. Ωστόσο, οι επιζώντες της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν πολλά μέλη μιας οικογένειας Αφγανών, όλοι άμαχοι. “Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν σημαντικές και ισχυρές επακόλουθες εκρήξεις που προέκυψαν από την καταστροφή του οχήματος, υποδεικνύοντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικού υλικού στο εσωτερικό του που μπορεί να προκάλεσε επιπλέον θύματα”, δήλωσε ο Ουρμπάν. «Θα στεναχωριόμαστε βαθιά για κάθε πιθανή απώλεια αθώων ζωών», πρόσθεσε.

Ο Ντε Λις ανέφερε ότι η UNICEF συνεχίζει την αποστολή της στο Αφγανιστάν, παρόλο που πολλές άλλες εξωτερικές υπηρεσίες έχουν ήδη αποχωρήσει από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την UNICEF  περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν σε κίνδυνο και τουλάχιστον 200.000 έχουν εκτοπιστεί.

“Είναι ξεκάθαρα μια κρίση προστασίας των παιδιών σε μια χώρα που είναι ήδη ένα από τα χειρότερα μέρη στη γη για να είσαι παιδί”, είπε o Ερβ Ντε Λις στους δημοσιογράφους.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα