ΑΘΗΝΑ
13:35
|
02.05.2024
Η ετήσια έκθεση του FBI καταγράφει τη ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας κατά Ασιατών και Αφροαμερικανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα εγκλήματα μίσους στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν ραγδαία το 2020 σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FBI), η οποία καταγράφει τα περιστατικά βίας με βάση το φύλο, την καταγωγή, τη σεξουαλικότητα και τη θρησκεία. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2019 τα εγκλήματα μίσους κατά Ασιατών και Αφροαμερικανών  πολιτών. Πρόκειται μάλιστα για την μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών βίας τα τελευταία 12 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πολιτειακές και τοπικές αστυνομικές δυνάμεις ανέφεραν 7.759 εγκληματικά περιστατικά το 2020 τα οποία είχαν ως κίνητρο την προκατάληψη, εν μέσω τους ξεσπάσματος της πανδημίας αλλά και της κοινωνικής εξέγερσης μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020.  

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, η βία ενάντια στους Αφροαμερικανούς αυξήθηκε κατά 40% το 2020, σε σχέση με τα 2.000 περιστατικά το 2019, για να φτάσει πέρυσι τα 2.700, η βία ενάντια στους Ασιάτες εκτοξεύτηκε κατά 70% με 274 περιστατικά, ενώ η βία ενάντια στους λευκούς αυξήθηκε κατά 20% με 773 περιστατικά πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν στο FBI 15.000 υπηρεσίες επιβολής του νόμου ανά τη χώρα. Στο μεταξύ, τα περιστατικά βίας ενάντια σε Εβραίους και μουσουλμάνους υποχώρησαν κατά 30% και 42% αντίστοιχα.

Συνολικά η αύξηση των περιστατικών εγκλημάτων μίσους ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, αλλά τα στοιχεία έδειξαν σημαντικές υποχωρήσεις σε διάφορες άλλες κατηγορίες. Για παράδειγμα, ενώ το 2019 σημειώθηκε ένας αριθμός ρεκόρ με 51 δολοφονίες που χαρακτηρίστηκαν ως εγκλήματα μίσους, το περασμένο έτος καταγράφηκαν 22 τέτοιες δολοφονίες.

Οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής βρέθηκαν επίσης στο στόχαστρο των εγκλημάτων μίσους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των εμπρηστικών δηλώσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αποκαλούσε τον νέο κορονοϊό “κινεζικό ιό”.  Μέσα σε ένα έτος το FBI κατέγραψε 274 εγκλήματα μίσους κατά Ασιατών πολιτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, δήλωσε ότι η έκθεση του FBI “επιβεβαιώνει όλα όσα ακούμε και βλέπουμε από τη δουλειά μας στο υπουργείο και από τους συνεργάτες μας”.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

ΣΕΤΕΠΕ : Το Δώρο Πάσχα δεν έχει καταργηθεί

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα