ΑΘΗΝΑ
14:18
|
26.04.2024
Δίνεται δεκαπενθήμερη παράταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που ένας υγειονομικός θα μπορεί να λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αναστολή των καθηκόντων του στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, δίνεται δεκαπενθήμερη παράταση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

“Δίνεται παράταση 15 ημερών στους υγειονομικούς που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, και ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτά δε βγαίνουν από σήμερα σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους”, σημείωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι στις ψυχιατρικές κλινικές, έχουν περιθώριο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους μέχρι τις 15/09.

Υπενθυμίζεται ότι από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται οι υγειονομικοί που έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν (12-17 Αυγούστου) για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί στις αιτήσεις εξαίρεσης όλα τα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι από σήμερα (1/9) ενεργοποιείται και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν.

Ωστόσο ακόμη κι αν ένας υγειονομικός εμβολιαστεί εκ των υστέρων, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην παλιά του θέση λόγω των αλλαγών που θα γίνουν στις δομές των νοσοκομείων. 

Αντιδράσεις

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος “σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας“.

Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.

Διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικότητας πραγματοποιούν αυτή την ώρα επαγγελματίες της υγείας σε νοσοκομεία όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το ΑΧΕΠΑ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα