ΑΘΗΝΑ
15:40
|
26.04.2024
Τα 20 χρόνια πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αποτέλεσαν μία τραγωγία για όλες τις πλευρές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα είκοσι χρόνια πολέμου και αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν αποτέλεσαν μια “τραγωδία” για όλες τις πλευρές και απέδειξαν ότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλεις ξένες αξίες σε άλλα έθνη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιντην Τετάρτη, την επομένη της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας σε εφήβους σε μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στη ρωσική άπω ανατολή, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι ο τόρπος που προσέγγισαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είχε πολλά μειονεκτήματα.

“Επί 20 χρόνια οι Αμερικανοί στρατιώτες ήταν παρόντες στο έδαφος αυτό, 20 χρόνια που επιχειρούσαν να ‘εκπολιτίσουν’ τους ανθρώπους που ζουν εκεί, να φυτέψουν εκεί τις δικές τους προδιαγραφές και το δικό τους τρόπο ζωής”, στηλίτευσε ο Ρώσος πρόεδρος.

“Το αποτέλεσμα είναι μια τραγωδία, απώλειες γι’ αυτούς που το έκαναν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν στο Αφγανιστάν”, πρόσθεσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη ρωσική Άπω Ανατολή.

“Το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, αν όχι αρνητικό σε όλο τον κόσμο” τόνισε.

Όσο για το μέλλον της χώρας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί πως είναι “αδύνατο να επιβληθεί οτιδήποτε από το εξωτερικό”.

“Η κατάσταση πρέπει να ωριμάσει και, αν θέλουμε να ωριμάσει πιο γρήγορα και καλύτερα, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους”, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο,τιδήποτε γίνει πρέπει να εφαρμοστεί “με βάση την ιστορία, την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της ζωής αυτών των ανθρώπων”.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα εξακολουθεί να θεωρεί τους Ταλιμπάν “τρομοκρατική” οργάνωση. Ωστόσο, η Ρωσία συνομιλεί εδώ και χρόνια μαζί τους, και δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την εξουσία τους στο Αφγανιστάν παρά μόνο αν δώσουν επαρκείς εγγυήσεις.

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ανησυχεί επίσης μήπως δει να αναδύονται εκεί νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις εμπνεόμενες από τους Ταλιμπάν ή υποστηριζόμενες από αυτούς. Η Μόσχα θέλει ακόμη να αποφύγει μια περιφερειακή συρροή προσφύγων καθώς και μια νέα αύξηση του λαθρεμπορίου οπίου και ηρωίνης.

Ο Πούτιν, ο οποίος είχε πει στο παρελθόν ότι η Μόσχα έμαθε τα μαθήματα της αφγανικής καταστροφής της Σοβιετικής Ένωσης και δεν σχεδιάζει να αναπτύξει στρατεύματα εκεί, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έλαβαν υπόψη τους την ιστορία, τον πολιτισμός και τη φιλοσοφία της ζωής των Αφγανών πολιτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα