ΑΘΗΝΑ
08:24
|
16.04.2024
Ο Ιρακινός υπουργός ενθάρρυνε την αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ προβλέποντας φτώχεια σε χώρες που εξαρτώνται από το πετρέλαιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρόταση μείωσης της παραγωγής Ενέργειας από υδρογονάνθρακες σε χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το Ιράκ, που είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ, διατύπωσε σήμερα με άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο Ιρακινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Αλί Αλάουι.

Αφορμή για το άρθρο του Αλάουι που τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αύξησης παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) με τη χρήση “πράσινης” τεχνολογίας έδωσε η σημερινή τηλεδιάσκεψη 13 αξιωματούχων του οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ΟΠΕΚ.

Εικόνα

Στόχος της τηλεδιάσκεψης αξιωματούχων του ΟΠΕΚ είναι να διαπραγματευτούν νέους περιορισμούς στην παραγωγή “μαύρου χρυσού” καθώς ανακάμπτουν σταδιακά κάποιες οικονομίες από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται μετά την πρόταση που έκανε τον Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής διεθνώς ώστε να μειωθούν οι διεθνείς τιμές και να ενισχυθεί περαιτέρω η αμερικανική οικονομία. Αυτά από έναν πρόεδρο που υποτίθεται πως έχει κάνει “παντιέρα” την “πράσινη ανάπτυξη” μέσω μίας “πράσινης συμφωνίας” (Green Deal) ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και των αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση Μπάιντεν απορρίφθηκε σχεδόν αβλεπτί καθώς οι χώρες με μεγάλη παραγωγή πετρελαίου προσπαθούν να “πάρουν το αίμα τους πίσω” μετά την σημαντική κατρακύλα που υπέστησαν οι διεθνείς τιμές τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Gas flares from an oil production platform are seen at the Soroush oil fields in the Persian Gulf.

Πάντως ο Ιρακινός υπουργός επιχείρησε να δώσει το “καλό παράδειγμα” ενθαρρύνοντας την αύξηση της παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ προβλέποντας πως εάν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μειωθούν σημαντικά πριν την απεξάρτηση των οικονομιών πετρελαιοπαραγωγών χωρών από τον “μαύρο χρυσό”, τότε “θα χαθούν ανθρώπινες ζωές και θα αυξηθεί η φτώχεια”.

Ο Αλάουι, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, που συνυπέγραψε το άρθρο στην Γκάρντιαν επισημαίνει πως ήδη χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ και της Αφρικής, έχουν αρχίσει να νιώθουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη λέγοντας πως πρόκειται “για οδυνηρή πραγματικότητα”.

“Η αύξηση θερμοκρασιών εντείνει τις ελλείψεις νερούς. Στο Ιράκ οι θερμοκρασίες εκτιμάται πως θα αυξηθούν επτά φορές πιο γρήγορα από το διεθνή μέσο όρο” προειδοποιεί ο Ιρακινός υπουργός που ζητεί διεθνή βοήθεια για χώρες όπως το Ιράκ που εξαρτούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ που θεωρείται επιφανής οικονομολόγος ειδικός σε θέματα Ενέργειας,επισήμανε πως η καθίζηση στην τιμή του πετρελαίου την άνοιξη του 2020 έδωσε μία πρόγευση από το τι θα συμβεί όταν αυξηθεί σημαντικά η παραγωγή Ενέργειας από “πράσινες” τεχνολογίες και ΑΠΕ. Υπενθύμισε δε πως ήδη κάποιες χώρες της περιοχής έχουν αρχίσει την απεξάρτηση της οικονομίας τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο,όπως το Ομάν που έπαψε να είναι μέλος του ΟΠΕΚ και έχει στραφεί στην παραγωγή υδρογόνου, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έθεσαν φέτος σε πλήρη λειτουργία πυρηνικό σταθμό και έχουν ξεκινήσει την παραγωγή Ενέργειας από τεράστια ηλιακά πάρκα.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα