ΑΘΗΝΑ
16:33
|
05.05.2024
Η Πολωνία "στενεύει" τον κλοιό επιχειρώντας να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές στο έδαφός της με κάθε τρόπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο περιοχές της Πολωνίας που συνορεύουν με την Λευκορωσία κήρυξε σήμερα η πολωνική κυβέρνηση, με αφορμή τις προσπάθειες νέου κύματος παράτυπων μεταναστών να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας.

Η εντολή για την επιβολή της έκτακτης κατάστασης είναι η πρώτη του είδους εδώ και δεκαετίες και αφορά την απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων και περιορίζει τις κινήσεις των κατοίκων της περιοχής στα τρία χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία για τουλάχιστον 30 μέρες.

Οργανώσεις αρωγής μεταναστών ανέφεραν πως εδώ και μέρες έχουν αυξηθεί οι δυνάμεις της πολωνικής αστυνομίας και οι περιπολίες με τεθωρακισμένα οχήματα. Εξέφρασαν φόβο για περιορισμό των υπηρεσιών που λένε πως προσφέρουν στους μετανάστες.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν πως νιώθουν εδώ και μέρες πως ζουν σε εμπόλεμη ζώνη λόγω της ισχυρής παρουσίας ένοπλων φρουρών, φαντάρων, αστυνομικών και στρατιωτικών.

Την περασμένη βδομάδα η Πολωνία άρχισε να στήνει “τείχος” με συρματόπλεγμα σε τμήμα των συνόρων της ώστε να εμποδίσει κύματα μεταναστών και προσφύγων από Ιράκ και Αφγανιστάν, οι οποίοι καταφθάνουν εκεί μέσω των διεθνών δουλεμπορικών δικτύων που εκμεταλλεύονται την απελπισία των ανθρώπων προωθώντας τους ακόμη και μέχρι την Λευκορωσία…

Η ΕΕ έχει επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία με αφορμή τις εκλογές του Αυγούστου του 2020 και την πάταξη μέρους της αντιπολίτευσης από τις δυνάμεις ασφαλείας και κατηγορεί τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο πως σκοπίμως ενθαρρύνει τους μετανάστες στα σύνορα της χώρας του ώστε να περάσουν από εκεί στην Πολωνία, την Λετονία, την Λιθουανία σε αντίποινα για τις κυρώσεις.

Σήμερα ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών Βλάντιμιρ Μακέι κατηγόρησε “Δυτικούς πολιτικούς” πως ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, υποστηρίζοντας πως η χώρα του έχει τιμήσει “μέχρι κεραίας” όλα τα άρθρα συμφωνιών.

Από την άλλη ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπλαζέϊ Σπισάλσκι χαρακτήρισε την κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με την Λευκορωσία “δύσκολη και επικίνδυνη” καλώντας εμμέσως και την ΕΕ να πάρει μέτρα γιατί “τα πολωνικά σύνορα είναι και σύνορα της ΕΕ”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα