ΑΘΗΝΑ
00:28
|
29.09.2024
Ο συντονισμός θέσεων για το παλαιστινιακό ενόψει πιθανής έναρξης διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ τέθηκαν στο επίκεντρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε απόψε στο Κάιρο η τριμερής σύνοδος κορυφής που είχαν νωρίτερα οι ηγέτες της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, της Ιορδανίας βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς με επίκεντρο πιθανές διεργασίες για την επανέναρξη διπλωματικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ًWafa, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τόνισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει αφοσιωμένη στην εξεύρεση συνολικής, δίκαιης λύσης για ειρήνη στην περιοχή στη βάση αποφάσεων διεθνών οργανισμών υπό την αιγίδα του διεθνούς κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή που απαρτίζουν ΟΗΕ,ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Μιλώντας στις εργασίες της συνόδου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ χαιρέτισε το ρόλο Καΐρου και Αμάν για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και την επίτευξη ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Διαβεβαίωσε πως η παλαιστινιακή ηγεσία “θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενοποίηση των εδαφών μας και των ανθρώπων και την επίτευξη εθνικών συμφερόντων στη βάση της διεθνούς νομιμότητας”. Δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε Παλαιστινίους αμάχους (ακόμη και σε μικρά παιδιά)  τονίζοντας πως πρόκειται για ενέργειες του Ισραήλ με στόχο την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος κηδεμονίας των ιερών τόπων της πόλης από την Ιορδανία.

Εικόνα

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας τονίζεται πως η τριμερής σύνοδος συνεχίστηκε με συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών  και ακολούθησε διευρυμένη συνεδρίαση με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων των τριών χωρών.

Επισημαίνεται πως οι συνομιλίες εστιάστηκαν στον συντονισμό θέσεων και απόψεων για “πλειάδα ζητημάτων” που αφορούν το παλαιστινιακό ζήτημα το οποίο χαρακτηρίζεται “πυρήνας για τη σταθερότητα της περιοχής και ζήτημα προτεραιότητας για όλους τους Άραβες”.

Τέλος ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξήρε τις ιστορικές, αδελφικές σχέσεις με την Ιορδανία και την (κατεχόμενη) Παλαιστίνη, επαναλαμβάνοντας το όραμά του για “ανανέωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, την ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας και την διασφάλιση της ανοικοδόμησης της περιοχής που καταστράφηκε κατά τους 11ήμερους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του περασμένου Μαΐου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα