ΑΘΗΝΑ
21:07
|
24.04.2024
Οι αρχές του Τατζικιστάν προειδοποίησαν ότι λόγω έλλειψης υποδομών δεν είναι σε θέση να δεχθούν πολλούς Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές του Τατζικιστάν προειδοποίησαν σήμερα (Πέμπτη, 2/9) ότι λόγω έλλειψης υποδομών δεν είναι σε θέση να δεχθούν πολλούς Αφγανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν και κατηγόρησαν τις διεθνείς οργανώσεις για έλλειψη στήριξης.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Khovar, ο υπουργός Εσωτερικών Ραμαζόν Χάμρο Ραχιμντόζα συνομίλησε με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την αφγανική κρίση και του κατέστησε σαφές ότι 80 οικογένειες Αφγανών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σύνορα προσπαθούν να εισέλθουν στο Τατζικιστάν «φοβούμενες για τη ζωή τους».

Αν και το Τατζικιστάν, μια φτωχή πρώην σοβιετική δημοκρατία της κεντρικής Ασίας, έχει έτοιμες υποδομές για να δεχθεί πρόσφυγες, οι διεθνείς οργανώσεις δεν προσέφεραν «καμία συγκεκριμένη βοήθεια», κατήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Ραχιμζόντα, 5.000 Αφγανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο Τατζικιστάν επέστρεψαν «ειρηνικά» στη χώρα τους.

Ωστόσο ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία για την αστάθεια και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, οι οποίες δημιουργούν τον κίνδυνο «μετακίνησης τρομοκρατών σε άλλες χώρες».

Κλειστό πέρασμα

Στο μεταξύ το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά ένα μεγάλο μεθοριακό πέρασμα με το Αφγανιστάν, καθώς παρατηρείται μεγάλη εισροή προσφύγων από τη γειτονική χώρα.

«Θα κλείσουμε το πέρασμα Σάμαν για ένα διάστημα», δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Σέιχ Ράσιντ Άχμεντ, από το Ισλαμαμπάντ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για πόσο καιρό θα μείνει κλειστό το πέρασμα.

Χιλιάδες πρόσφυγες περνούν από το Σάμαν καθημερινά αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ενώ πολλοί αναμένουν στην πόλη Ουές Μάντι, στην αφγανική πλευρά των συνόρων για να περάσουν στο Πακιστάν, σύμφωνα με αξιωματούχους και ακτιβιστές.

Στο Πακιστάν, όπου ήδη ζουν 2,7 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στη χώρα από τη δεκαετία του 1970, έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα μεγάλη εισροή προσφύγων, επικαλούμενο οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.

Αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας αρμόδιας για τους πρόσφυγες είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι τουλάχιστον 800.000 νέοι πρόσφυγες αναμένεται να εισρεύσουν στο Πακιστάν.

Κατά μήκος των 2.500 χιλιομέτρων κοινών συνόρων που μοιράζονται οι δύο χώρες υπάρχουν περίπου 12 μεθοριακά περάσματα.

Το Τόρχαμ, το δεύτερο μεγαλύτερο μεθοριακό πέρασμα που συνδέει τη βορειοδυτική πόλη Πεσάβαρ με τη Νανγκαρχάρ στο Αφγανιστάν, έχει ήδη κλείσει.

Πηγές: Reuters, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα