ΑΘΗΝΑ
09:21
|
26.04.2024
Τσουνάμι ιλιγγιωδών ανατιμήσεων στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Ετοιμάζει παρεμβάσεις η κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για γενικευμένο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το οποίο πυροδοτείται από την αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών διεθνώς.

Η αυξήσεις αυτές θα πυροδοτήσουν ένα τσουνάμι ιλιγγιωδών ανατιμήσεων στο ρεύμα, τον καφέ και το ψωμί αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα βασικά αγαθά.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται ότι ετοιμάζει παρεμβάσεις ώστε να ανακοπεί το τσουνάμι των ανατιμήσεων που μετακυλίεται στο “καλάθι της νοικοκυράς”.

Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα του κύματος των ανατιμήσεων απασχόλησε την Πέμπτη (02.09.2021) τη συνεδρίαση του Υπουργικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον καφέ και ότι δεν αποκλείεται η τιμή του από 2 ευρώ να εκτοξευτεί στα 5, λόγω της διεθνούς αύξησης του κόκκου καφέ, συνέπεια της ξηρασίας στη Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καφέ στον κόσμο.

Άκρως ανησυχητικά είναι και όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Τόνισε ότι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές πλησιάζουν το 50%, κάτι που συνεπάγεται τη μετακύλησή της στα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Επιπλέον, οι επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα σημάνουν αύξηση των παγίων εξόδων των νοικοκυριών αλλά και αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που η πανδημία έχει δοκιμάσει τις οικονομικές αντοχές τους.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν ταυτόχρονα αυξήσεις και στο ψωμί, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και το 20%.

Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιθώρια της κυβέρνησης σχετικά με την ανακοπή των ανατιμήσεων είναι στενά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα