ΑΘΗΝΑ
12:00
|
19.04.2024
Κάθειρξη 11 ετών για την Μαρία Κολεσνίκοβα και δέκα χρόνια για τον δικηγόρο, Μαξίμ Ζνακ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε δύο στελέχη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, τα οποία είχαν αποκηρύξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, και κατηγορήθηκαν για συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας αλλά και για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης και παρότρυνση για ενέργειες που βλάπτουν την κρατική ασφάλεια.

Ειδικότερα, η Μαρία Κολεσνίκοβα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών ενώ ο δικηγόρος Μαξίμ Ζνακ σε φυλάκιση δέκα ετών. Μετά την επανεκλογή του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο οι δύο κατηγορούμενοι εντάχθηκαν στο Συντονιστικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης, το οποίο σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι Κολεσνίκοβα και Ζνακ δικάστηκαν στο Μινσκ κεκλεισμένων των θυρών, με τις οικογένειές τους να επιτρέπεται να παρίστανται στην ακροαματική διαδικασία, μόλις σήμερα, κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολσενίκοβα τις χαρακτήρισε “παράλογες”. 

“Για πολλούς, η Μαρία έχει γίνει παράδειγμα ανθεκτικότητας και αγώνα μεταξύ καλού και κακού. Είμαι περήφανος για αυτήν”, δήλωσε ο πατέρας της Κολέσνικοβα, στο πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες (Associated Press). “Δεν πρόκειται για ετυμηγορία, αλλά για εκδίκηση των αρχών”, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ανακοίνωσαν πως θα εφεσιβάλλουν την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Μαρία Κολεσνίκοβα κρατείται εδώ και 11 μήνες σε φυλακές της Λευκορωσίας. Σήμερα εμφανίστηκε χαμογελαστή στη δικαστική αίθουσα και κοιτώντας προς τις κάμερες έκανε πολλές φορές το σύμβολο της καρδιάς με τα χέρια της.

Η Κολεσνίκοβα, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Λευκορωσίας, βοήθησε στο συντονισμό διαδηλώσεων διαρκείας που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Αύγουστο του 2020 και αντιστάθηκε στις προσπάθειες των αρχών να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα. Όταν αξιωματικοί της λευκορωσικής υπηρεσίας ασφαλείας την οδήγησαν στα σύνορα με την Ουκρανία, τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να την απελάσουν, η Κολεσνίκοβα έσκισε το διαβατήριό της και επέστρεψε στη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσει τη σύλληψή της.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα