ΑΘΗΝΑ
12:46
|
26.04.2024
Έρευνες για κύκλωμα. Εμφανίζονται 40.000 εμβολιασμένοι σε κοινότητα 6.000 ατόμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για το σκάνδαλο έκδοσης “μαϊμού” πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, όπου εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιηθεί 40.000 εμβολιασμοί ενώ οι κάτοικοι της κοινότητας δεν ξεπερνούν τους 6.000.

Η καταγραφή των εικονικών εμβολιασμών στο λογισμικό σύστημα ήρθε στην επιφάνεια μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας “Αλήθεια”, σύμφωνα με την οποία διοικητική υπάλληλος του εμβολιαστικού κέντρου Παλαμά έμπαινε εκτός του ωραρίου της στο σύστημα, περνώντας εγγραφές για συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα, τα οποία φρόντιζε να καταχωρεί ως εμβολιασμένα, κάνοντας χρήση κωδικών νοσηλεύτριας του εμβολιαστικού κέντρου.

Οι πληροφορίες φέρουν τα επιπλέον εμβόλια να έλαβαν πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα και την περιοχή καταγωγής της διοικητικής υπαλλήλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, η έρευνα που πραγματοποιείται αυτή την ώρα κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο στοιχείο που θέλουν να εξακριβώσουν οι Αρχές είναι ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε πρόσβαση στους κωδικούς η διοικητική υπάλληλος. Κατά πάσα πιθανότητα υπήρχε ένας ή πολλοί συνεργοί, αφού οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η ίδια δεν θα μπορούσε να έχει σπάσει μόνη της τους κωδικούς και να μπαίνει στο σύστημα.

Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σκέλος της έρευνας έχει να κάνει με το αν η υπάλληλος δρούσε με οικονομικό όφελος, δεδομένου ότι και τα έγγραφα που εκείνη παραχώρησε ήταν πολλά. Μάλιστα αναμένεται σε βάθος χρόνου να προκύψουν κι άλλα. Ήδη έχουν εντοπισθεί 47 περιπτώσεις μέσα στον Αύγουστο, οπότε και η υπάλληλος φρόντισε να εκδώσει τις πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού χωρίς αρχικά να κινήσει υποψίες

Στο εμβολιαστικό κέντρο του Παλαμά Καρδίτσας, ωστόσο, έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί 40.000 πολίτες, όταν η πόλη αριθμεί 6.000 μόνιμους κατοίκους

Οι Αρχές, που είναι πολύ κοντά στον εντοπισμό του ατόμου που ίσως τη βοήθησε, ενώ δεν αποκλείουν να ασκηθεί ποινική δίωξη στην υπάλληλο με την κατηγορία της διάδοσης του κορονοϊού, αφού με την υπόθεση θα ασχοληθεί η εισαγγελία. 

Ποινική δίωξη δεν αποκλείεται να ασκηθεί και στα 47 άτομα που πήραν τις ψεύτικες βεβαιώσεις. Για να διαπιστωθεί εάν όντως υπήρξε οικονομικό όφελος πίσω από την υπόθεση.

Η απογευματινή “δραστηριότητα” της υπαλλήλου έγινε αντιληπτή, όταν βρέθηκε αρκετές φορές εκτός υπηρεσίας στο εμβολιαστικό κέντρο με το πρόσχημα ότι είχε να διευθετήσει “εκκρεμότητες από το πρωί”, αλλά και από τα ίδια τα έγγραφα που εξέδωσε. Συγκεκριμένα, οι πλαστές βεβαιώσεις εμβολιασμού δεν είχαν σφραγίδα και υπογραφή γιατρού, ενώ στα 47 άτομα για τα οποία εξέδωσε εικονικά πιστοποιητικά (εντοπίστηκαν αρχικά 13 και μετά 35), πρόκειται για άτομα που δεν κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, αλλά είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό στον Παλαμά.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνάται αν οι κάτοχοι των πλαστών πιστοποιητικών είναι -εκτός από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα της υπαλλήλου- και αντιεμβολιαστές, οι οποίοι χρειαζόταν τα πιστοποιητικά, ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους χώρους εργασίας, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Το πρωτοφανές περιστατικό κινητοποίησε το Υπουργείο Υγείας με τον αρμόδιο Υπουργό, Θάνο Πλεύρη να έχει διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, αλλά και την ενημέρωση του εισαγγελέα και να προαναγγέλλει την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με περιπτώσεις εικονικών εμβολιασμών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης εξήγησε πως “έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να αποκαλυφθούν όλες εκείνες οι παράμετροι που υπάρχουν για να έχουμε μια σαφή εικόνα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά στις νόμιμες διαδικασίες”.

Ο ίδιος περιέγραψε και τον τρόπο που εντοπίστηκε η έκδοση των εικονικών πιστοποιητικών, τονίζοντας ότι εξελίσσονται τακτικοί έλεγχοι σε όλα τα Κέντρα Υγείας και τις εμβολιαστικές γραμμές, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν παρατυπίες.

Στα αντικείμενα, πάντως, που θα απασχολήσουν στο εξής την έρευνα που έχει ανατεθεί στον Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, Ηλία Τσιαούση είναι το που τελικά κατέληγαν τα αδιάθετα -στην πράξη – εμβόλια, καθώς οι δύο δόσεις που βρέθηκαν να περισσεύουν το περασμένο Σάββατο στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο κ. Σερέτης αναμένεται να καταθέσει σήμερα τα πρώτα στοιχεία στον Εισαγγελέα Καρδίτσας, καταθέτοντας μηνύσεις και στους κατόχους των πλαστών πιστοποιητικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα