ΑΘΗΝΑ
09:56
|
25.04.2024
Το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες άνω των 60.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επόμενο 15νθήμερο θα ξεκινήσει η χορήγηση της επαναληπτικής (τρίτης) δόσης με εμβόλια mRΝΑ σε περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες, σε ομάδες ασθενών καθώς και σε υγειονομικούς και πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό που έχει πλήρως εμβολιαστεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κυβέρνηση, έχοντας το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε ευπαθείς ομάδες, δρομολογεί άμεσα την επιπλέον κάλυψη ανοσοκατασταλμένων, ηλικιωμένων και υγειονομικών.

Τα άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μυελού, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία και οι νεφροπαθείς είναι οι ομάδες ασθενών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

 Τη σκυτάλη της αναμνηστικής δόσης θα λάβουν αμέσως μετά τους προαναφερθέντες ασθενείς, μέχρι το τέλος του μήνα, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, σύμφωνα με το μοντέλο προτεραιοποίησης που ακολουθήθηκε και τον περασμένο Ιανουάριο για την πρώτη δόση εμβολιασμού, δηλαδή αρχικά η ομάδα των ατόμων ηλικίας 85 χρόνων και άνω, μετά εκείνη των 80-84 χρόνων, 75-79 κ.ο.κ., μέχρι την ομάδα ηλικίας 60-64 χρόνων.

Παράλληλα, θα λαμβάνουν μήνυμα για την τρίτη δόση του εμβολιασμού τους οι υγειονομικοί εργαζόμενοι. Στην τελευταία αυτή ομάδα οι παράμετροι που θα καθορίσουν τη σειρά θα είναι:

α) η παρέλευση τουλάχιστον 6 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό τους,

β) η ηλικία, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς 60 χρόνων και άνω,

γ) το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους (χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα).

Εκτιμάται ότι για την κάλυψη των πολιτών που χρειάζονται μία επιπλέον δόση για να οχυρωθούν έναντι του κορονοϊού θα χρειαστούν περίπου 2,1 εκατομμύρια εμβόλια mRΝΑ. Η χώρα έχει στις αποθήκες της 4 εκατομμύρια εμβόλια. Από αυτά, τα 700.000 είναι σκευάσματα AstraZeneca, τα 300.000 Μοderna, τα 200.000 Johnson&Johnson και τα υπόλοιπα 2,8 εκατ. είναι Pfizer/BioNTeck. Τους επόμενους τρεις μήνες η Ελλάδα θα παραλάβει άλλα 2 εκατομύρια εμβόλια mRΝΑ, κυρίως Pfizer/BioNTeck.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας πλήρως εμβολιασμένο κατά του κορονοϊού είναι το 54,5% του γενικού πληθυσμού. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που διασφαλίζει συλλογική ανοσία έχει αναθεωρηθεί λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα”στο 80%-85% του πληθυσμού.

Η διαφορά που πρέπει να καλυφθεί, τουλάχιστον 25% περισσότερων εμβολιασμένων πολιτών, είναι μεγάλη, με τους επιστήμονες αλλά και τους κρατικούς αξιωματούχους να διαπιστώνουν πως είναι δύσκολο να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Φαίνεται ότι τα περίπου 25.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό που κλείνονται την δεν αρκούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο Σεπτέμβριος θα είναι ήρεμος μήνας από επιδημιολογικής πλευράς, καθώς τα δεδομένα αποτυπώνουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού, παρότι σε υψηλό επίπεδο, περίπου στα 2.700 ημερησίως.

Σε αυτή τη φάση τα νοσοκομεία δέχονται περί τους 250 νέους ασθενείς με COVID-19 κάθε μέρα. Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη οι νοσηλευόμενοι ήταν συνολικά 2.500, εκ των οποίων οι 362 διασωληνωμένοι, με το 91% αυτών να είναι ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιδόθηκαν συνολικά 6.412 πράξεις αναστολής καθηκόντων σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Από τις 6.000 κενές θέσεις που υπάρχουν στην πλατφόρμα που ενεργοποίησε το υπουργείο Υγείας για το λοιπό επικουρικό προσωπικό, πλην ιατρών, προκύπτει πως στην πλειονότητά τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που απομακρύνθηκαν ήταν από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα