ΑΘΗΝΑ
01:01
|
18.05.2024
Πυρκαγιά ξέσπασε σε υπερπλήρη φυλακή της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεκάδες κρατούμενοι τραυματίστηκαν, 8 σοβαρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πυρκαγιά ξέσπασε σε υπερπλήρη φυλακή της Ινδονησίας κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 72, οι οκτώ από τους οποίους σοβαρά.

Μεταξύ των νεκρών, συγκαταλέγονται ένας Πορτογάλος και ένας Νοτιοαφρικανός κρατούμενος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδονησίας Yasonna Laoly δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πρεσβείες των αντίστοιχων χωρών ενημερώθηκαν.

Είπε ότι ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα θεωρείται ότι είναι η αιτία της φωτιάς, αν και αυτό εξακολουθεί να διερευνάται.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούσρι Γιούνους δήλωσε επίσης πως “η αρχική υποψία είναι πως η φωτιά οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα”.

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και δεκάδες είχαν ελαφρά τραύματα, είπε η ίδια.

Η φωτιά ξέσπασε στη φυλακή στην Τανγκεράνγκ της επαρχίας Μπαντέν, κοντά στην πρωτεύουσα Τζακάρτα ενώ οι περισσότεροι από τους κρατούμενους κοιμόντουσαν.

Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν τον πυκνό καπνό να βγαίνει από το συγκρότημα των φυλακών καθώς η φωτιά ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 01:45 τοπική ώρα (18:45 GMT Τρίτη) και σβήστηκε περίπου μία ώρα αργότερα.

Οι φρουροί κατάφεραν να ξεκλειδώσουν κάποια κελιά αλλά έπρεπε να εγκαταλείψουν το σημείο καθώς η φωτιά μαίνονταν.

“Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και δεν υπήρχε χρόνος να ανοίξουμε κάποια κελιά … Όταν οι φύλακες το έμαθαν, η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί και εκεί βρήκαμε τα θύματα”, δήλωσε ο κ. Yasonna σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων της Ινδονησίας, Ρίκα Απριάντι, “διενεργείται έρευνα για τα αιτίά της”.

Παραδέχτηκε ότι οι έγκλειστοι είναι υπεράριθμοι, ωστόσο απέφυγε να δώσει στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κρατουμένων. 

Στην 3η Πτέρυγα της φυλακής της Τανγκεράνγκ, όπου κρατούνται καταδικασμένοι για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, βρίσκονταν 122 κρατούμενοι, τη στιγμή που η δυναμικότητά της είναι για 40 άτομα.

Η φυλακή χτίστηκε το 1972 και το ηλεκτρικό της σύστημα δεν είχε ενημερωθεί από τότε, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από τα θύματα, ένα αναφέρθηκε ότι ήταν καταδικασμένος για φόνο, ένα άλλο είχε κριθεί ένοχο για τρομοκρατία και τα υπόλοιπα ήταν στη φυλακή για εγκλήματα που αφορούσαν ναρκωτικά.

Ο Dr Hilwani από το Γενικό Νοσοκομείο Tangerang δήλωσε στο Reuters ότι μερικά από τα πτώματα ήταν τόσο απανθρακωμένα που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν. Διεξάγονται τεστ DNA για την αναγνώρισή τους.

Συγγενής ενός θύματος, δήλωσε στοAFP έξω από το νοσοκομείο: “Είδα ένα viral βίντεο της πυρκαγιάς. Τότε άκουσα ότι ο αδελφός μου μπορεί να είχε σκοτωθεί. Στη συνέχεια σπεύσαμε εδώ. Το μόνο που ελπίζουμε προς το παρόν είναι ότι η διαδικασία δεν θα είναι πολύ περίπλοκη για να φέρουμε το σώμα του αδερφού μου για ταφή”.

Μόνο 15 φύλακες ήταν σε υπηρεσία για ολόκληρο το κτίριο, το οποίο φιλοξενούσε 2.000 κρατούμενους – αριθμός πολύ υψηλότερος από την προβλεπόμενη χωρητικότητα 600 ατόμων.

Ο υπερπληθυσμός των φυλακών είναι χρόνιο πρόβλημα στις φυλακές της Ινδονησίας.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Αττική: Σύλληψη 52χρονου για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα