ΑΘΗΝΑ
21:23
|
20.05.2024
Με τα εσώρουχα και τις πιτζάμες τους βγήκαν στους δρόμους έντρομοι τα ξημερώματα της Τετάρτης οι κάτοικοι της πολιτείας Γκερέρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τα εσώρουχα και τις πιτζάμες τους βγήκαν στους δρόμους έντρομοι τα ξημερώματα της Τετάρτης (8/9) οι κάτοικοι της πολιτείας Γκερέρο, εξαιτίας ισχυρού σεισμού μεγέθους 7 ρίχτερ που έπληξε στις 8:47 μμ τοπική ώρα την περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο σεισμός προκάλεσε μέτριες υλικές ζημιές. Ωστόσο, τουλάχιστον ένας άνδρας αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκε από πτώση στύλου, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Έκτορ Αστουδίγιο.

Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο την πολιτεία Γκερέρο, 11 χιλιόμετρα από το Ακαπούλκο, αλλά έγινε αισθητή σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μιλίων, ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο σεισμολογίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι επηρέασε μια περιοχή ρηγμάτων μήκους 40 χλμ και πλάτους 20 χλμ.

Στην Πόλη του Μεξικού, 230 μίλια (375 χιλιόμετρα) μακριά από τον σεισμό, το ρίγος που διήρκεσε έως και ένα λεπτό έκανε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τρομοκρατημένοι τα σπίτια τους. “Βρισκόμασταν στον 3ο όροφο ενός σύγχρονου ξενοδοχείου. Το κτίριο ταλαντευόταν μπρος -πίσω σαν βάρκα για αρκετή ώρα, τουλάχιστον 5 λεπτά”, περιγράφει κάτοικος της περιοχής.

Οι ζημιές στην ευρύτερη περιοχή αφορούν κυρίως σε ρωγμές κτιρίων, σπασμένα παράθυρα και πτώσεις αντικειμένων. Πτώσεις βράχων και μικρές κατολισθήσεις έκλεισαν δρόμους κοντά σε πλαγιές.


Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ο σεισμός προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε αρκετές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων περιοχές της Πόλης του Μεξικού.
Η πλήρης έκταση των ζημιών είναι ακόμα δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς είναι ακόμη νύχτα.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ακαπούλκο, έγιναν αισθητές αρκετές μετασεισμικές δονήσεις. Κτίρια στην πόλη έχουν υποστεί ζημιές, μετέδωσε νωρίτερα ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.

Ο σεισμός, που κράτησε λιγότερο από ένα λεπτό, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Πόλη του Μεξικού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Βίντεο που τράβηξε ένας εξ αυτών στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας εικονίζει ηλεκτρονικό πίνακα με πληροφορίες για τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις πτήσεων να ταλαντεύεται.

Στη συνοικία Ρόμα Σουρ στην πόλη του Μεξικό, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και τρομοκρατημένοι κάτοικοι βγήκαν έξω, αρκετοί φορώντας μόνο εσώρουχα ή πιτζάμες υπό βροχή, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters. Κάποιοι κράταγαν στα χέρια τα παιδιά τους ή τα κατοικίδιά τους.

“Ήταν φρικτό. Θυμάμαι τον σεισμό του 1985 κάθε φορά που γίνεται σεισμική δόνηση”, είπε η 70χρονη Γιασμίν Ρισκ, κάτοικος της συνοικίας.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS) εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,0 βαθμών ρίχτερ –αρχικά έκανε λόγο για δόνηση 7,4 βαθμών– και προσδιόρισε πως το επίκεντρό του βρισκόταν 37 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του δήμου Σαν Μάρκος, στην πολιτεία Γκερέρο. Σημείωσε πως ήταν επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 12,5 χλμ..

Το αμερικανικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι, που νωρίτερα είχε προειδοποιήσει πως υπήρχε κίνδυνος να καταγραφούν σεισμικά θαλάσσια κύματα στον Ειρηνικό, διευκρίνισε μερικά λεπτά αργότερα πως τελικά δεν αναμένει τσουνάμι.

Ο πιο πρόσφατος μεγάλος σεισμός στο Μεξικό (επίσης 7,1 βαθμών) είχε πλήξει τη χώρα τον Σεπτεμβρίο του 2017 σκοτώνοντας 369 ανθρώπους.

Τα τελευταία 100 χρόνια, 17 σεισμοί μεγέθους 7 ρίχτερ (και μεγαλύτερων) έχουν σημειωθεί σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τον σεισμό της 8ης Σεπτεμβρίου 2021.

Το 1985, σεισμός 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους στο Μεξικό.

Ένας σεισμός ύψους 7 ρίχτερ σημειώθηκε στις 11 Μαΐου 1962 στην ίδια περίπου τοποθεσία με τον σεισμό της 8ης Σεπτεμβρίου 2021, με απολογισμό τέσσερις νεκρούς, εκτεταμένες ζημιές στην περιφερειακή υποδομή και τοπικό τσουνάμι.

Ένας σεισμός 7.6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 28 Ιουλίου 1957.περίπου 75 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού της Πέμπτη.

Ο σεισμός της 8ης Σεπτεμβρίου 2021 σημειώθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της ζώνης του Γκερέρο που θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει σεισμούς μεγαλύτερους από 8 Ρίχτερ.

Με πληροφορίες από volcanodiscovery, AFP
Φωτογραφίες: EFE / ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Ιταλία: Γέννησε στο κρουαζιερόπλοιο και σκότωσε το βρέφος

Ναυάγιο στην Πύλο: Ξεκινά στις 21/5 η δίκη για την πολύνεκρη τραγωδία

Η πορτογαλική νεολαία πέφτει στα δόκανα της Ακροδεξιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα