Αντιπροσωπεία της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο, επισκέφθηκε την Δευτέρα τα Τίρανα και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. Της αντιπροσωπείας, που προερχόταν από το Μαυροβούνιο όπου παρέστη στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου, ηγείτο ο πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Εκκλησίας, μητροπολίτης Αντώνιος.
Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Μητροπολίτης Αντώνιος παρουσίασε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο την μετάφραση του βιβλίου του τελευταίου «Αποστολή στα βήματα του Χριστού», η οποία έγινε από τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου – ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είναι από τους σημαντικότερους εν ζωή θεολόγους της Ορθοδοξίας. Η παράδοση του βιβλίου αποτελούσε και την αφορμή της συνάντησης, που έγινε σε θερμό, αδελφικό κλίμα.
Ακολούθως συζητήθηκαν θέματα «επίκαιρα» – μεταξύ των οποίων μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι συζητήθηκαν και οι συνέπειες της παπικής απόφασης του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παροχή αυτοκεφαλίας στην εθνικιστική εκκλησία του Επιφάνιου.
Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία της αυτοκέφαλης εκκλησίας «ούτε ειρήνη ούτε ενότητα» έφερε στην Εκκλησία, λόγια που επαναλαμβάνει συχνά, αλλά τα ώτα στα οποία απευθύνεται είναι μη ακουόντων (προς το παρόν, ας ελπίσουμε).
Ο Αλβανίας Αναστάσιος είναι, μέχρι σήμερα, η μόνη ξεκάθαρη αγαπητική φωνή στην ελληνόφωνη Ορθοδοξία, που εκφράζει πολλαπλώς την αγωνία για το δρόμο που ακολουθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Παρ’ όλα αυτά έχει γίνει αποδέκτης χυδαίων επιθέσεων, από φωνές εν ΗΠΑ. Όπως γράφαμε και παλαιότερα, μετά την αήθη επίθεση του «Εθνικού Κήρυκα» στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με την (αμερικανοκίνητη και εκτρέφουσα ακραία εθνικιστικά στοιχεία) πολιτική του Φαναρίου στο Ουκρανικό ζήτημα είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί επιθέσεις – κι αυτό ας εκληφθεί και ως πρόβλεψη, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας.
Για την ιστορία, υπενθυμίζουμε όσα, με αγωνία και αληθινή πατερική αγάπη, είπε ο Αλβανίας Αναστάσιος στην Καθημερινή, όταν ρωτήθηκε για το Ουκρανικό ζήτημα, τα οποία και είχαν προκαλέσει αυτή την επίθεση εξ Αμερικής, γιατί υπενθυμίζουν τη Συνοδικότητα, τη Δημοκρατία, και οι πλητοφορίες θέλουν να επανέλαβε και στην προχθεσινή συνάντηση:
«Μία από τις μεγάλες θλίψεις του τελευταίου καιρού είναι ότι η Ορθόδοξη ενότητα έχει ραγίσει και παρατείνεται μια θολή αναμονή. Οι πρωτοβουλίες στην Ουκρανία, έπειτα από δύο χρόνια ήδη, προφανώς δεν απέδωσαν το επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ούτε η ειρήνη ούτε η ενότητα επιτεύχθηκαν για τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων της Ουκρανίας. Αντιθέτως, η αμφισβήτηση και ο διχασμός επεκτάθηκαν και σε άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το γε νυν έχον, επείγει να γίνει κάτι αποτελεσματικό. Ο χρόνος που περνά επιδεινώνει το τραύμα. Ο τεράστιος κίνδυνος για την Ορθοδοξία είναι εμφανής: μια εθνοφυλετική διάσπαση (σε Ελληνες, Σλάβους και σε εκείνους που επιθυμούν αρμονικές σχέσεις με όλους), η οποία ακυρώνει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ορθοδοξίας και την οικουμενικότητά της. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όχι μόνο για την Ορθοδοξία, αλλά και για όλη τη Χριστιανοσύνη, και πρέπει πάση θυσία εκ μέρους όλων το ταχύτερο να αποφευχθεί.
Η εμπειρία από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τονίζει ότι ανεξάρτητα από την εμφάνισή του και τη διάδοσή του, το κατεπείγον θέμα είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση και η τελική θεραπεία της ασθενείας. Πιστεύω ότι το πνευματικό εμβόλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ‘καταλλαγή’ (συμφιλίωση) με τη βιβλική έννοια. Ομολογώ ότι με συνέχει οδύνη όταν δεν μπορώ να συμφωνήσω με προσφιλείς και σεβαστούς αδελφούς, όμως, αδυνατώ να παραθεωρήσω ολοφάνερα γεγονότα και βασικές ορθόδοξες αρχές.
Η πρωτοβουλία για τη θεραπευτική αγωγή της νέας πραγματικότητος αναμφιβόλως ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες οφείλουμε, στο μέτρο της ευθύνης που μας αναλογεί, να συμβάλουμε στην καταλλαγή, στην υπέρβαση του σχίσματος. Ακλόνητη παραμένει η πεποίθησή μου ότι με την καταλλαγή θα ειρηνεύσουν εκατομμύρια πιστών ανθρώπων. Συγχρόνως, η Ορθοδοξία θα επιβεβαιώσει την πνευματική της ικανότητα να επουλώνει τις πληγές, με οδηγό τον Λόγο του Θεού και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, υπογραμμίζοντας την αλήθεια ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, η οποία έχει Κεφαλήν τον Χριστόν, τον σαρκωθέντα Υιόν του Θεού, ‘δι’ όν τα πάντα και δι’ ού τα πάντα’ (Εβρ. 2:10), ‘…του δόντος ημίν την διακονίαν της καταλλαγής’ (Β ́ Κορ. 5:18)».