ΑΘΗΝΑ
10:30
|
20.04.2024
Για “επιτυχία για όλους τους Βενεζουελάνους” έκανε λόγο ο Νικολάς Μαδούρο σχολιάζοντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στο Μεξικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η πλατφόρμα όλων των δεξιών, συντηρητικών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων της χώρας υπέγραψαν επιμέρους συμφωνίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στην Πόλη του Μεξικού, οι οποίες έχουν στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κυρίως οικονομική κρίση που πλήττει τη εδώ και χρόνια.

Το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της κυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας, Χόρχε Ροντρίγκες, ανακοίνωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν τις δύο πρώτες συμφωνίες για την επίλυση των πολιτικών τους διαφορών και την αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών των πολιτών της Βενεζουέλας.

Η πρώτη συμφωνία αναγνωρίζει την κυριαρχία της Βενεζουέλας στα εδάφη του Εσεκίμπο της Γουιάνας και η δεύτερη θεσπίζει μηχανισμούς για την ανάκτηση των πόρων και κεφαλαίων της Βενεζουέλας που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό ώστε να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας εν μέσω της πανδημίας της νόσου COVID-19.

Αναφορικά με τη συμφωνία για τα εδάφη του Εσεκίμπο, μια περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο και αιτία συνοριακής διαμάχης μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για πάνω από δύο αιώνες, ο Ροντρίγκες εξήγησε ότι πρόκειται “μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης, σεβασμού της ιστορίας και του δικαιώματος της χώρας μας στο έδαφος της εν λόγω περιοχής”. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η “Συμφωνία της Γενεύης του 1966 είναι το μόνο όργανο που αναγνωρίζει η Βενεζουέλα για την επίλυση εδαφικών διαφορών υλικό με φιλικό και διμερή τρόπο”. Η Συμφωνία της Γενεύης αναγνώρισε την κυριαρχία της Βενεζουέλας επί του εδάφους της Γουαϊάνας Εσεκίμπα και ακύρωσε την απόφαση της διαιτητικής απόφασης του 1899 στο Παρίσι, η οποία παραχώρησε παράνομα αυτό το έδαφος στην Βρετανική Γουιάνα.

Να σημειωθεί ότι η ζώνη του Εσεκίμπο των 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των πλούσιων φυσικών πόρων, αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της Γουιάνας.

Για τη συμφωνία που επιτρέπει στη Βενεζουέλα να διεκδικήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό ο Χόρχε Ροντρίγκες διαβεβαίωσε ότι “αυτοί οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν αμέσως για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, την αγορά περισσότερων εμβολίων, την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και των κοινωνικών και προνοιακών παροχών για τους κατοίκους της Βενεζουέλας”.  Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά εκκρεμή ζητήματα για να συζητηθούν με την αντιπολίτευση και διευκρίνισε ότι διαπραγματεύσεις στην Πόλη του Μεξικού θα συνεχιστούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα.  

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο για μια “επιτυχία για όλους του Βενεζουελάνους”. “Τα καταφέραμε και πάλι στο Μεξικό”, τόνισε ο Μαδούρο και συμπλήρωσε: “βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με την αντιπολίτευση για να συζητήσουμε όλα τα καίρια ζητήματα της χώρας μας. Ο διάλογος για την ειρήνη και την ανάκαμψη είναι μια επιτυχία για όλους του Βενεζουελάνους”. Παράλληλα ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Μεξικού για τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Αυτές οι συνομιλίες, σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στην άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την αντιπολίτευση, προτεραιότητα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει η διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών και ενός χρονοδιαγράμματος για τη διεξαγωγή ελεύθερων, διάφανων εκλογών, με διεθνείς παρατηρητές και εγγυήσεις για συμμετοχή όλων των πολιτικών προσώπων και δυνάμεων: από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου ως τις βουλευτικές και προεδρικές. Παράλληλα απαιτεί την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και ζητά να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα ανθρωπιστικής βοήθειας και εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Ο διάλογος κυβέρνησης-αντιπολίτευσης γίνεται υπό την αιγίδα της Νορβηγίας και με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Ρωσίας.

Πηγή: peoplesdispatch.org

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα