ΑΘΗΝΑ
17:20
|
05.12.2023
Έρευνα για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης από κυβερνητική υπηρεσία, αρμόδια για τη διερεύνηση υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών της Γερμανίας τέθηκαν τα γραφεία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης στο Βερολίνο, με τους “αδιάφθορους” να κατάσχουν έγγραφα που σχετίζονται με έρευνα για ενδεχόμενη παρακώλυση της δικαιοσύνης από κυβερνητική υπηρεσία, αρμόδια για υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Η Μονάδα Οικονομικών Πληροφοριών (FIU), υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό την πολιτική ηγεσία του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία Όλαφ Σολτς, βρίσκεται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών εδώ κι έναν χρόνο. Η υπηρεσία διερευνάται για την αδράνεια της απέναντι στις προειδοποιήσεις τραπεζών για πιθανό ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ.

Πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν στα γερμανικά ΜΜΕ το γεγονός ότι η “επιδρομή” αποφασίστηκε εν μέσω της προεκλογικές περιόδου για τις εθνικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και ενώ ο Σολτς προηγείται σταθερά και με διαφορά των αντιπάλων του, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Η έρευνα κινήθηκε μετά από την αναφορά μιας τράπεζας στην FIU για ύποπτες πληρωμές στην Αφρική ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι οποίες κατά την τράπεζα μπορεί να συνδέονταν με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Η FIU σημείωσε την αναφορά, αλλά δεν την προώθησε στις αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι εξετάζουν επίσης το γεγονός ότι αφότου η FIU ανέλαβε τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος το 2017, οι αναφορές για ύποπτες δραστηριότητες μειώθηκαν δραματικά. Όπως επισημαίνουν, προηγούμενες έρευνες στην FIU είχαν αποκαλύψει ότι υπήρξε εκτεταμένη επικοινωνία με τα υπουργεία που ερευνήθηκαν σήμερα. Οι εισαγγελείς θέλουν να προσδιορίσουν σε ποια έκταση αξιωματούχοι των υπουργείων εμπλέκονταν στις αποφάσεις της FIU.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων στην FIU, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου. “Το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι φυσικό, υποστηρίζει πλήρως τις αρχές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Οι υποκείμενες υποψίες δεν κατευθύνονται άμεσα εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών”.

Με πληροφορίες από RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Εκτός» η Κωνσταντοπούλου από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

Στους δρόμους οι ελεύθεροι επαγγελματίες ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

Βρετανία: Αναδιατυπώνει τη συμφωνία για τη μεταφορά μεταναστών στη Ρουάντα

«Η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ» τραγουδά ο ράπερ Lowkey και λογοκρίνεται

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα