ΑΘΗΝΑ
09:56
|
27.06.2024
Όπως λένε οι εκκεντρικοί διοργανωτές και αιρετικοί επιστήμονες του θεσμού: Τα δικά μας βραβεία κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφτούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πείραμα εναέριας μεταφοράς ρινόκερων κρεμασμένων ανάποδα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω, τα βακτήρια που “κρύβουν” οι κολλημένες στα πεζοδρόμια τσίχλες και η σύνδεση της παχυσαρκίας των πολιτικών με την εθνική διαφθορά είναι ορισμένα από τα φετινά βραβεία Ig, γνωστά ως τα “Νόμπελ” του τρελού επιστήμονα.

Όπως υπογραμμίζουν οι συντάκτες της χιουμοριστικής επιστημονικής επιθεώρησης “Annals of Improbable Research” και διοργανωτές των βραβείων Ig: “Τα δικά μας βραβεία πρέπει να κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφτούν”.

Η 31η τελετή απονομής των βραβείων Ig δεν πραγματοποιήθηκε στη συνήθη έδρα τους, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αλλά διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.  Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες ή και άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης.

Εκτός από τους ανάποδους ρινόκερους, τιμήθηκε η έρευνα για το πώς μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η δράση των κατσαρίδων στα υποβρύχια, η χρήση του οργασμού στο σεξ ως αποτελεσματικού μέσου αποσυμφόρησης της βουλωμένης μύτης ενώ με βραβείο Ig της Ειρήνης τιμήθηκε η μελέτη σχετικά με το πόσο τα γένια αναπτύχθηκαν για να απαλύνουν τις μπουνιές στο πρόσωπο.

Γιατί βρέθηκαν 12 ρινόκεροι κρεμασμένοι ανάποδα από ελικόπτερα για δέκα λεπτά στη Ναμίμπια και γιατί τιμήθηκαν για αυτό το πείραμα με το βραβείο Μεταφορών οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ; Ο Ρόμπιν Ράντκλιφ εξηγεί στο BBC:  “Θέλαμε να δούμε και να μάθουμε πώς και πόσο επηρεάζει αυτή η μέθοδος εναέριας μεταφοράς τα ζώα.

Είναι μια δραστηριότητα που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην Αφρική για τη μεταφορά των ρινόκερων λόγω των κατακερματισμένων βιότοπων τους. Ωστόσο, κανείς δεν είχε κάνει τη βασική έρευνα, δηλαδή να ελέγξει πώς επηρεάζει αυτή η πτήση την καρδιά και τους πνεύμονες των ακινητοποιημένων με ηρεμιστικά ρινόκερων”.

Η πλήρης λίστα των βραβείων Ig και των νικητών των “Νόμπελ” του τρελού επιστήμονα:

Βραβείο Βιολογίας: Στην Σούζαν Σοτς, η οποία ανέλυσε τα “πουρρρ”, “μιάου” και άλλους θορύβους με τους οποίους επικοινωνούν τα κατοικίδια ζώα.

Βραβείο Οικολογίας: Στη Λέιλα Σατάρι και τους συναδέλφους της για τη γενετική ανάλυση των βακτηρίων στις πεταμένες και κολλημένες τσίχλες στα πεζοδρόμια.  

Βραβείο Χημείας: Στον Γιοργκ Βίκερ και τους συναδέλφους του για τη μελέτη ανάλυσης του αέρα, η οποία δείχνει ότι οι οσμές που εκκρίνονται από τους θεατές στον κινηματογράφο, αλλάζουν ανάλογα με την ταινία που προβάλλεται (κωμωδία, θρίλερ, βία κ.ά.).

Βραβείο Οικονομικών: Στον Πάβλο Μπλαβάτσκι, ο οποίος ανακάλυψε ότι η παχυσαρκία των πολιτικών μιας χώρας είναι δείκτης της εθνικής της διαφθοράς.

Βραβείο Ιατρικής: Στον Ολτσάι Τσεμ Μπουλούτ τη χρήση του οργασμού στο σεξ ως αποτελεσματικού μέσου αποσυμφόρησης της βουλωμένης μύτης, για άγνωστους λόγους και τουλάχιστον μια ώρα μετά το σεξ.

Βραβείο Ειρήνης: Στον Ίθαν Μπέσερις και τους συναδέλφους που εξέτασαν την υπόθεση ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν γένια για να προστατεύσουν τους εαυτούς από τις μπουνιές στο πρόσωπο.

Βραβείο Φυσικής: Στον Αλεσάντρο Κορμπέτα και τους συναδέλφους για τη μελέτη που εξηγεί γιατί οι πεζοί δεν συγκρούονται συνεχώς στα πεζοδρόμια.

Βραβείο Κινητικής: Στον Χισάσι Μουρακάμι και τους συναδέλφους του για τη μελέτη που εξηγεί γιατί οι πεζοί τελικά συγκρούονται κάποιες φορές στα πεζοδρόμια.

Βραβείο Εντομολογίας: Στον Τζον Μαλρέναν και τους συναδέλφους για την έρευνα ενός ισχυρού εντομοκτόνου για την πλήρη εξόντωση των κατσαρίδων στα υποβρύχια.

Βραβείο Μεταφορών: Στον Ρόμπιν Ράντκλιφ και τους συναδέλφους που μελέτησαν εάν είναι ασφαλής η εναέρια μεταφορά ρινόκερων κρεμασμένων ανάποδα από ελικόπτερα.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το ξήλωμα της τεράστιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας κέρδισαν οι κάτοικοι των Πεύκων

Επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο

ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Ιωάννινα: Εργαζόμενη στην καθαριότητα κατέρρευσε λόγω θερμικής καταπόνησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα