ΑΘΗΝΑ
13:24
|
20.04.2024
Μια χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου του 2020, και μετά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε στον Λίβανο με τον δισεκατομμυριούχο Νατζίμπ Μικάτι να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας, αξίωμα, στο οποίο έχει βρεθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Ο Λίβανος παρέμενε ουσιαστικά ακυβέρνητος από την ημέρα της φονικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, στις 4 Αυγούστου του 2020. Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανακόψει τη δραματική οικονομική κατάρρευση της χώρας, καλώντας τους αντίπαλους πολιτικούς να συνεργαστούν μαζί του.  

“Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη να αντιμετωπιστεί εάν συνεργαστούμε”, δήλωσε ο Μικάτι στους δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο, όπου ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση.

Το εθνικό νόμισμα του Λιβάνου έχει υποτιμηθεί πολλές φορές, η ανεργία και ο πληθωρισμός έχουν εκτιναχθεί, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνεχείς και οι ελλείψεις σε καύσιμα και τα φάρμακα μεγάλες. Τα τελευταία δύο χρόνια ο λαός του Λιβάνου διαδηλώνει στους δρόμους ζητώντας να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, να βελτιωθεί το βιοτικό του επίπεδο, να αποδοθεί δικαιοσύνη σε βάρος της διεφθαρμένης πολιτικής ελίτ και των υπαίτιων της έκρηξης που στοίχισε τη ζωή 203 ανθρώπων και άφησε χιλιάδες άστεγους.

Το νέο συμβούλιο των 24 υπουργών με επικεφαλής τον επιχειρηματία Μικάτι ανακοινώθηκε από το γραφείο του Προέδρου και αργότερα από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Υπουργών, Μαχμούντ Μακίεχ. Οι υπουργοί επιλέχθηκαν από τους ίδιους πολιτικούς οι οποίοι κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, κατηγορούμενοι από πολλούς για διαφθορά και κακοδιαχείριση που οδήγησαν στη σημερινή κρίση της χώρας.

Πολλοί από αυτούς, ωστόσο, είναι ειδικοί στον τομέα τους, όπως ο Φιράς Αμπιάντ, επικεφαλής της νοσοκομειακής μάχης κατά του νέου κορονοϊού, ο οποίος έχει κερδίσει επαίνους για τη σωστή διαχείριση της πανδημίας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας ο Γιουσέφ Χαλίλ, διορίστηκε υπουργός Οικονομικών και ο δικαστής Μπάσαμ Μαουλάουι είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μικάτι, μεγιστάνας από την βόρεια πόλη της Τρίπολης, ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Θεωρείται ευρέως ότι ανήκει στην ίδια πολιτική τάξη που οδήγησε τη χώρα στην πτώχευση. Έχει διατελέσει πρωθυπουργός ξανά το 2005 και από το 2011 έως το 2013.

“Ελπίζω ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις φιλοδοξίες των ανθρώπων και τουλάχιστον να σταματήσουμε την κατάρρευση”, είπε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει ένα σχέδιο διάσωσης για τον Λίβανο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα