ΑΘΗΝΑ
11:08
|
20.04.2024
Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς σε ενότητα στο χθεσινό μήνυμά του για την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς σε ενότητα, «τη μεγαλύτερη μας δύναμη», σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες, παραμονή της εικοστής επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Αυτό είναι για μένα το βασικό δίδαγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ότι όταν είμαστε πιο ευάλωτοι (…), η ενότητα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ένα βίντεο διάρκειας άνω των έξι λεπτών, που μαγνητοσκοπήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα μεταβούν το Σάββατο σε τρεις εμβληματικές τοποθεσίες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στην Πενσυλβάνια, όπου ένα αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές συνετρίβη πριν από είκοσι χρόνια.

Ωστόσο ο πρόεδρος, που έχει επικριθεί έντονα για τη διαχείρισή του στην χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ο οποίος αγωνίζεται για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19, δεν αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στις προγραμματισμένες τελετές.

«Ενότητα δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πιστεύουμε το ίδιο πράγμα, αλλά είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να έχουμε πίστη ο ένας στον άλλον», τόνισε ο Μπάιντεν στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς μια Αμερική βαθιά διχασμένη.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν κατάφεραν να διχάσουν όσους πιστεύουν στην ελευθερία και τη δημοκρατία, δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να διχάσουν όσους πιστεύουν στην ελευθερία και τη δημοκρατία, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ένα βίντεο -μήνυμα για την 20ή επέτειο αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.600 στο World Trade Center στη Νέα Υόρκη, όταν αεροπειρατές κατέλαβαν τον έλεγχο τεσσάρων αεροπλάνων και τα χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Εξήντα επτά Βρετανοί υπήκοοι συγκαταλέγονταν στους νεκρούς.

«Ενώ οι τρομοκράτες επέβαλαν ένα φορτίο θλίψης και πόνου και ενώ η απειλή εξακολουθεί να υφίσταται σήμερα, μπορούμε τώρα με την οπτική 20 ετών μετά ότι δεν κατάφεραν να κλονίσουν την πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε ο Τζόνσον στο βίντεο, μήνυμά του.

«Απέτυχαν να διαχωρίσουν τα έθνη μας, είτε να μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας ή να ζούμε σε διαρκή φόβο».

Το βίντεο μήνυμα του Τζόνσον θα προβληθεί σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, όπου βρίσκεται ένα γλυπτό – μνημείο που δημιουργήθηκε από χάλυβα που περισυλλέχθηκε από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων.

Ο Τζόνσον συνέδεσε την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου με την πρόσφατη επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών, βρετανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν, να αγαπούμε και να νοιαζόμαστε τους επιζώντες και εκείνους που εξακολουθούν να πενθούν και να κρατάμε στέρεη την πίστη μας στην ελευθερία και τη δημοκρατία, που πάντα θα επικρατούν απέναντι σε κάθε εχθρό», είπε.

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον συνεχή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού

Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον συνεχή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες τις μορφές του σημειώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Οι φρικτές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από 20 χρόνια άλλαξαν την πορεία της ιστορίας. Θυμόμαστε τα θύματα και την ευγενή θυσία τόσων πολλών που πρώτοι ανταποκρίθηκαν και των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον συνεχή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού σε όλες τις μορφές του», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Φον Ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι στο πλευρό των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της συμπόνιας έναντι του μίσους

Η ΕΕ είναι στο πλευρό των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της συμπόνιας έναντι του μίσους τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της για την 11η Σεπτεμβρίου.

«Στις 11/9 θυμόμαστε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους και τιμούμε αυτούς που ρίσκαραν τα πάντα για να τους βοηθήσουν. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές, τις πιο δύσκολες στιγμές, το καλύτερο της ανθρώπινης φύσης μπορεί να λάμψει. Η ΕΕ είναι στο πλευρό των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της συμπόνιας έναντι του μίσους», σημειώνει η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Οι σκέψεις και οι προσευχές της εξακολουθούν να στρέφονται στα θύματα και τους επιζήσαντες, δηλώνει η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας σε μήνυμά της στον πρόεδρο Μπάιντεν

Οι σκέψεις και οι προσευχές της εξακολουθούν να στρέφονται στα θύματα και τους επιζήσαντες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, αναφέρει η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας σε μήνυμά της στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο οποίο αποτίει επίσης φόρο τιμής στις κοινότητες που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή.

“Οι σκέψεις και οι προσευχές μου –και αυτές της οικογένειάς μου και ολόκληρου του έθνους– εξακολουθούν να στρέφονται στα θύματα, τους επιζήσαντες και τις οικογένειες που επλήγησαν, όπως και στους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και τους εργαζομένους στα σωστικά συνεργεία που κλήθηκαν στο καθήκον”, σημειώνει η βασίλισσα Ελισάβετ στο μήνυμά της προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

“Οι μνήμες μου από την επίσκεψή μου στον τόπο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου το 2010 παραμένουν νωπές”, προσθέτει.

“Μου υπενθυμίζουν ότι καθώς τιμάμε αυτούς από πολλά έθνη, θρησκείες και υπόβαθρα που έχασαν τη ζωή τους, αποτίουμε επίσης φόρο τιμής στην αντοχή και την αποφασιστικότητα των κοινοτήτων που ενώθηκαν για την ανοικοδόμηση”, υπογραμμίζει.

Μεταξύ των νεκρών των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων που διαπράχθηκαν πριν από 20 χρόνια στις ΗΠΑ βρισκόντουσαν και 67 Βρετανοί υπήκοοι.

Ν. Αναστασιάδης: Να ανανεώσουμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης

Καθώς σηματοδοτούμε την 20ή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, ορόσημο όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, είναι σημαντικό να ανανεώσουμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι σε αυτή την ιερή περίσταση, οι σκέψεις είναι με τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, ενώ θυμόμαστε επίσης τον ανιδιοτελή ηρωισμό των πυροσβεστών, αστυνομικών και ιατρών που έσπευσαν στο σημείο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΥΠΕΞ: Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των Αμερικανών φίλων και συμμάχων μας και τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων των ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων

«Σήμερα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των Αμερικανών φίλων και συμμάχων μας και τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων των ειδεχθών τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου» τονίζει σε μήνυμα, μέσω Twitter, το Υπουργείο Εξωτερικών.

Είκοσι χρόνια μετά, διαμηνύει περαιτέρω το Υπουργείο Εξωτερικών, «παραμένουμε ενωμένοι στο συλλογικό καθήκον υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ν. Δένδιας: Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε τα χιλιάδες θύματα και τις οικογένειές τους

«Στεκόμαστε διαχρονικά στο πλευρό των εταίρων και συμμάχων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» τονίζει σε μήνυμά του για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

      «20 χρόνια από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινότητα. Οι Έλληνες δεν ξεχνάμε τα χιλιάδες θύματα και τις οικογένειές τους. Στεκόμαστε διαχρονικά στο πλευρό των εταίρων και συμμάχων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Μ. Βαρβιτσιώτης : Η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής εκείνων που χάθηκαν και εκείνων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής εκείνων που χάθηκαν και εκείνων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αλλά και μια μέρα επαγρύπνισης στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, υπογραμμίζει επιπροσθέτως ο κ. Βαρβιτσιώτης.

ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ

“Η Αμερική δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, εκείνους που κινδύνευσαν ή έδωσαν τις ζωές τους για να σώσουν άλλους και εκείνους των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα πριν από 20 χρόνια. Σε όλους αυτούς οφείλουμε να έρθουμε μαζί ξανά σήμερα με ενότητα, ελπίδα, συμπόνια και αποφασιστικότητα”.

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ, 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

“Σήμερα τιμούμε τους σχεδόν 3.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και ακόμη περισσότερους που έχασαν τις ζωές τους υπηρετώντας την πατρίδα μας στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν. Επαναλαμβάνουμε την απόφασή μας να διατηρήσουμε μια ιερή δέσμευση προς τις οικογένειές τους, ανάμεσά τους και παιδιά που έχασαν τους γονείς τους και που έχουν επιδείξει τέτοια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα. Αλλά αυτή η επέτειος αφορά και αυτά που διδαχτήκαμε μέσα στα 20 χρόνια από εκείνο το φρικτό πρωινό”.

ΤΖΑΣΤΙΝ ΤΡΙΝΤΟ, πρωθυπουργός Καναδά

“Καθώς συλλογιζόμαστε τα τελευταία 20 χρόνια, παραμένουμε δεσμευμένοι προς τον αφγανικό λαό και συνεχίζουμε να προωθούμε και να επιδιώκουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, κυρίως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Επίσης θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ενεργά μέλη και βετεράνους των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων και τους πολλούς δημόσιους υπαλλήλους που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν. Και θυμόμαστε εκείνους που έχασαν τις ζωές τους υπερασπιζόμενοι την ειρήνη, την ελευθερία και την Δημοκρατία”.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ, πρόεδρος Γαλλίας

“Δεν ξεχνάμε ποτέ. Μαχόμαστε πάντα για την ελευθερία”, έγραψε σήμερα στο Twitter γαλλική προεδρία αναρτώντας και ένα βίντεο με την αμερικανική σημαία να κυματίζει μπροστά από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

ΓΚΙ ΠΑΡΜΕΛΕΝ, πρόεδρος Ελβετίας

Οι επιθέσεις αυτές “άλλαξαν την πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο και είχαν επίσης αντίκτυπο στη ζωή μας στην Ελβετία. Καταδικάζω απερίφραστα την τρομοκρατία παντού και πάντα και εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς όλα τα θύματά της”.

ΣΚΟΤ ΜΟΡΙΣΟΝ, πρωθυπουργός Αυστραλίας

“Την 11η Σεπτεμβρίου θυμόμαστε ότι ποτέ δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη, την ελευθερία μας και τον τρόπο ζωής μας. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες εκείνα που θεωρούμε δεδομένα μπορούν να αλλάξουν στο λεπτό και τίποτα να μην είναι ξανά όπως πριν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα