ΑΘΗΝΑ
02:23
|
19.04.2024
Μικρό προβάδισμα για το κόμμα του Τζαστίν Τριντό, ρυθμιστής το NPD, καθοριστική η περιφερειακή δυναμική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο απερχόμενος φιλελεύθερος Τζάστιν Τριντό ή ο συντηρητικός Έριν Ο΄Τουλ; Μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η αγωνία βρίσκεται στα ύψη στον Καναδά: οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και ισχυρά περιφερειακά διακυβεύματα περιπλέκουν τα προγνωστικά.

Στην έναρξη της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής εκστρατείας, τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνονται από τις δημοσκοπήσεις να λαμβάνουν το 30 έως 34% των προθέσεων ψήφου, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) γύρω στο 20%.

Έτσι, αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867 δεν κατορθώσει να αποκτήσει την πλειοψηφία του 338μελούς ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο νικητής θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι φετινές εκλογές, οι τρίτες από την εκλογή του Τζάστιν Τριντό στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος το 2013 και την άνοδο του στην εξουσία το 2015, θεωρούνται από την πλειοψηφία των πολιτικών αναλυτών πως ενέχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή εναντίον του 49χρονου πολιτικού.

Έπειτα από φθορά έξι χρόνων στην εξουσία, κατηγορούμενος για αδράνεια στον τομέα του περιβάλλοντος ή της εξωτερικής πολιτικής κυρίως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δοκιμάζει τη μία απογοήτευση μετά την άλλη στην εκστρατεία αυτή.

Εξάλλου, οι αντίπαλοί του δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «ανώφελη» εκστρατεία εφόσον «το κοινοβούλιο λειτουργούσε» και η χώρα είναι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της Covid-19.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί κατά της πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για εκλογές», έχει πει πολλές φορές ο επικεφαλής των συντηρητικών Έριν Ο΄Τουλ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών τηλεμαχιών ανάμεσα στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας άλλα τέσσερα χρόνια με τον κ. Τριντό», δήλωσε ο Τζάγκμιτ Σινγκ, ηγέτης του NPD, χαρακτηρίζοντάς τον «όλο λόγια αλλά καμία δράση» όσον αφορά το περιβάλλον.

Τέλος της «Τριντομανίας»

«Οι ‘ηλιόλουστοι’ δρόμοι που είχε υποσχεθεί το 2015 μοιάζουν πολύ μακριά και πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν τώρα εκεί κούφια λόγια», δηλώνει η Ζενεβιέβ Τελιέρ του Πανεπιστημίου της Οτάβα, σημειώνοντας πως διαγράφεται ήδη η πτώση του «άστρου του Τριντό και της μανίας που είχε γεννήσει το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής του».

O Τζάνστιν Τριντό, γιός του ιστορικού πρωθυπουργού του Καναδά, Πιέρ Τριντό, προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να δείξει ότι είναι ο μοναδικός αξιόπιστος ηγέτης και ότι ο κύριος αντίπαλός του δεν έχει το ανάστημα του ηγέτη.

Αναφέρθηκε πολλές φορές στην «άβουλη ηγεσία» του Ο΄Τουλ, στην έλλειψη φιλοδοξίας εκ μέρους του στον τομέα του κλίματος και την ευπρόσβλητη θέση του απέναντι στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του (κυρίως όσοι τάσσονται κατά των αμβλώσεων και οι κλιματοσκεπτικιστές).

Μετά το τελευταίο ντιμπέιτ ωστόσο, φαίνεται επίσης πως η περιφερειακή δυναμική θα είναι καθοριστική σε αυτές τις εκλογές. Τα «περιφερειακά διακυβεύματα καθιστούν σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις», εκτιμά ο Ντανιέλ Μπελάν του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ, αναφερόμενος κυρίως στο Κεμπέκ.

Το ντιμπέιτ στα αγγλικά ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων προκάλεσε πράγματι, έντονες αντιδράσεις στο Κεμπέκ οδηγώντας τον τοπικό πρωθυπουργό, πράγμα σπάνιο, να πάρει θέση υπέρ μιας συντηρητικής κυβέρνησης.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, το θέμα του πετρελαϊκού τομέα και του μέλλοντός του είναι καθοριστικό. Και στο Οντάριο το NPD μπορεί να σημειώσει πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο διαταράσσοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε φιλελεύθερους και συντηρητικούς.

Πηγές: NBC, ABC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα