ΑΘΗΝΑ
06:03
|
07.06.2024
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει την Στρατιωτική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών στη Σιέρα Μπερμέχα, με την αποστολή της "υπεράσπισης των δήμων Χεναλγκουαθίλ και Χουμπρίκε".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει την Στρατιωτική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών (UME) στη Σιέρα Μπερμέχα, με την αποστολή της “υπεράσπισης των δήμων Χεναλγκουαθίλ και Χουμπρίκε” των δύο πρώτων δήμων που εκκενώθηκαν καθώς απειλούνται από το πύρινο μέτωπο που αναζωπυρώθηκε και το οποίο κατακαίει την οροσειρά της Μάλαγας εδώ και πέντε μέρες.

Πρόκειται για μία φωτιά “ασυνήθιστης δύναμης”, τόνισε ο επιχειρησιακός αναπληρωτής διευθυντής της Infoca, Αλεχάντρο Γκαρθία, ενημερώνοντας ότι το μέτωπο κινείται βόρεια αναγκάζοντας την κυβέρνηση να εκκενώσει ακόμη έξι δήμους (Χουμπρίκε, Χεναλγκουαθίλ, Φαραχάν, Πουχέρα, Αλπαντέιρε και Χούθκαρ). Σημειώνεται ότι η πυρακαγιά έχει καταστρέψει μέχρι στιγμή πάνω από 74.000 στρέμματα πυκνού δάσους, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Μόνο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους 1.600 πολίτες.

Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες κατάσβεσης στοχεύουν στον περιορισμό του μετώπου της ανατολικής πλευράς και στην αναχαίτισή του προς το Καζάρες και το Μόντε Ντούκε.

Η φωτιά σαρώνει επί έξι ημέρες την κορυφογραμμή στην περίφημη Κόστα ντελ Σολ, μεταξύ των θερέτρων Εστεπόνα και Ρόντα, με τα μέτωπα να αναζωπυρώνονται διαρκώς εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, καταστρέφοντας ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας.

Η εξέλιξη της φωτιάς είναι τέτοια ώστε πλέον έχουν ξεπεραστεί οι δυνατότητες σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί η Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης του Στρατού, με δύο τάγματα να έχουν αναλάβει να αποτρέψουν τις φλόγες από το να φτάσουν στις πόλεις.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης κατάσβεσης, ζήτησαν χθες λίγο πριν από τις εννέα το πρωί, την υποστήριξη της UME αλλά και της FAST -ομάδα εμπειρογνωμόνων που συντονίζεται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αυτόνομες κοινότητες.

Η κυβέρνηση επίσης ενέκρινε έκτακτο κονδύλιο για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ στην περιοχή αποστέλλονται βαρέα οχήματα από την Καταλονία και τη Βαλένθια για να ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης. Επίσης, δυνάμεις έχουν σταλεί και από το Τολέδο, την Κουένκα και το Κάθερες. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν πάνω από 40 εναέρια μέσα.

Το βράδυ της Κυριακής, ο διευθυντής της COR, Χουάν Σάντσεθ τόνισε ότι η πυρκαγιά είναι η “πιο πολύπλοκη που έχουν αντιμετωπίσει οι υπηρεσίες κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών τον τελευταίο καιρό” εκφράζοντας τη λύπη του που “οι μετεωρολογικές προβλέψεις απέτυχαν” παταγωδώς στην πρόβλεψη της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου, σε κάτι που όπως είπε “είναι για εμάς το κλειδί”.

Η απόφαση να ενεργοποιηθεί η UME την Κυριακή, την τέταρτη ημέρα από την έναρξη της πυρκαγιάς, τροφοδότησε την πολιτική διαμάχη σχετικά με τη διαχείριση της κατάσβεσης του πύρινου μετώπου, προκαλώντας αντιδράσεις από τους σοσιαλιστές βουλευτές, οι οποίοι επέκριναν ανοιχτά στο Twitter την καθυστέρηση της κυβέρνησης “στην ενεργοποίσηση αυτού του πόρου”.

Πηγή: diariosur.es

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύνταγμα: Επίθεση από Κασσελάκη κατά Μητσοτάκη και Κυβέρνησης

Τέμπη: Συμπληρωματική δειγματοληψία ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων

Υπουργός Ανάπτυξης Βελγίου: Ήρθε η ώρα για κυρώσεις στο Ισραήλ

Τσεχία: Σύγκρουση αμαξοστοιχιών με 4 νεκρούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα