ΑΘΗΝΑ
02:34
|
03.05.2024
Ένοπλοι επιτέθηκαν και σκότωσαν 12 μέλη των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας σε στρατιωτική βάση στην πολιτεία Ζαμφάρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένοπλοι επιτέθηκαν και σκότωσαν 12 μέλη των νιγηριανών δυνάμεων ασφαλείας σε στρατιωτική βάση στην πολιτεία Ζαμφάρα της βορειοδυτικής Νιγηρίας, ενώ στη συνέχεια έκλεψαν όπλα και πυρπόλησαν κτίρια, όπως έκαναν σήμερα (Δευτέρα, 13/9) γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δύο πηγές που ανήκουν στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας. Στην ίδια πολιτεία ένοπλοι απελευθέρωσαν δεκάδες μαθητές τους οποίους είχαν απαγάγει.

Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μουτούμτζι, δεν διευρκινίσθηκε αμέσως, όμως στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται εναντίον εγκληματικών συμμοριών στη Ζαμφάρα. Οι συμμορίες αυτές κατηγορούνται για αριθμό μαζικών απαγωγών τους τελευταίους μήνες.

Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στη Ζαμφάρα και σε ορισμένα τμήματα της γειτονικής πολιτείας Κατσίνα ώστε οι ένοπλες ομάδες να μην μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα σχετικά με τις κινήσεις των στρατευμάτων.

«Οι επιτιθέμενοι προσέβαλαν τη βάση γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα) και άρχισαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τα στρατεύματα», δήλωσε η μία από τις πηγές

«Επικράτησαν των στρατευμάτων και σκότωσαν 12 ανθρώπους, εννέα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, έναν στρατιώτη και δύο αστυνομκούς», πρόσθεσε, ενώ μια δεύτερη πηγή τον απολογισμό.

Στο μεταξύ, στην ίδια πολιτεία, ένοπλοι απελευθέρωσαν δεκάδες μαθητές που είχαν απαχθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ιστότοπο Africanews πηγή ευρισκόμενη στον ευρύτερο κύκλο της τοπικής κυβέρνησης και ένα βίντεο που εικονίζει αξιωματικούς με τα παιδιά.

Η απελευθέρωση των μαθητών του σχολείου της Κάγια πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των συμμοριών στην πολιτεία αυτή και τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στην οποία προχώρησαν οι αρχές για να εμποδίζουν τους συμμορίτες να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Περισσότεροι από 70 μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν απαχθεί την 1η Σεπτεμβρίου στην Κάγια από το τοπικό Λύκειο. Οι μαθητές φαίνεται πως απελευθερώθηκαν από τους απαγωγείς τους με αντάλλαγμα να επιτραπεί σ’ αυτούς τους τελευταίους να αποχωρήσουν χωρίς να συλληφθούν από το δάσος στο οποίο είχαν καταφύγει, καθώς ο στρατός είχε περικυκλώσει τον καταυλισμό τους.

Πηγές: AFP, WION, Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα