Η νέα κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι θα λάβει 1,135 δισεκατομμύρια δολάρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) μέσω των νέων ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDRs) για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Το υπουργείο Οικονομικών του Λιβάνου σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα λάβει το πόσο των 1,135 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε SDRs από το ΔΝΤ στις 16 Σεπτεμβρίου.
Τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα είναι ένα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του. Τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα δεν είναι νόμισμα και δεν έχουν φυσική παρουσία όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν Απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κτλ) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η νέα διανομή των SDRs θα επιτρέψει στις πιο εύπορες χώρες να βοηθήσουν εκείνες που έχουν πληγεί ισχυρά από την πανδημία, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.
Την περασμένη Παρασκευή, μετά από ένα πολιτικό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και προανήγγειλε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα μετέχουν πολλά νέα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών είναι τεχνοκράτες, όπως ο Φιράς Αμπιάντ, ο διευθυντής του νοσοκομείου Ραφίκ Χαρίρι που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας, ή ο Νάσερ Γιασίν, καθηγητής και διευθυντής του Παρατηρητηρίου Κρίσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Ωστόσο, ο διορισμός του Τζορτζ Κορντάχι, του παρουσιαστή του δημοφιλούς τηλεπαιχνιδιού “Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος”, στην κυβέρνηση του πλουσιότερου ανθρώπου του Λιβάνου, προκάλεσε ειρωνικά σχόλια στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η κυβέρνηση αποτελείται από 24 υπουργούς, εκ των οποίων μόνο μία είναι γυναίκα. Δύο από τους υπουργούς προέρχονται από τη Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε ο Γιούσεφ Χαλίλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά στις 11 το πρωί.
Με πληροφορίες από RT News