ΑΘΗΝΑ
02:57
|
27.04.2024
Οι πολίτες δεν εμβολιάζονται, ο χρόνος κυλάει και η ημερομηνία λήξης των εμβολίων πλησιάζει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Πράγα χιλιάδες δόσεις εμβολίων της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca ενδέχεται να καταλήξουν στα σκουπίδια καθώς πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των σκευασμάτων. Οι Τσέχοι άνω των 60 ετών δεν προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα υποστηρίζοντας ότι φοβούνται τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός IROZHLAS της Τσεχίας μετέδωσε ότι περίπου 55.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca θα έχουν λήξει μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. Από αυτές οι περίπου 10.000 θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ενώ οι υπόλοιπες ενδέχεται να πρέπει να καταστραφούν. Σύμφωνα με στοιχεία των υγειονομικών αρχών της Τσεχίας μόλις 36 πολίτες επέλεξαν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής εταιρείας τον μήνα Σεπτέμβριο ενώ συνολικά 774 πολίτες έχουν λάβει μέχρι στιγμής και τις δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο περίπου 1.200 άτομα στην Τσεχία εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του AstraZeneca. Μέσα ενημέρωσης στην Τσεχία αναφέρουν ότι τον περασμένο μήνα καταστράφηκαν 14.000 δόσεις του εμβολίου εξαιτίας της απροθυμίας και της καχυποψίας του κοινού απέναντι στο εν λόγω σκεύασμα.

Για τη διστακτικότητα των Τσέχων φέρεται να ευθύνεται η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Ιούνιο, η οποία ανέφερε ότι τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson θα χορηγούνται μόνο σε άτομα από 60 και άνω ετών λόγω κάποιων παρεμεργειών σε μικρότερες ηλικίες.

Η Τσεχία των 10,7 εκατ. κατοίκων είναι μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία σε αριθμό θανάτων ανά κάτοικο, με πάνω από 30.400 θύματα. Μέχρι σήμερα, 5,73 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων, κυρίως του Pfizer/BioNTech, και άλλοι 197.254 έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Συνολικά το 55% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού της χώρας.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει μια ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 σε όλους όσοι έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα