ΑΘΗΝΑ
10:52
|
19.04.2024
Φόβοι ότι ο τάφος του Γκουσμάν θα μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περουβιανές αρχές βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα αν η σορός του ιστορικού ηγέτη της μαοϊκής ανταρτικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, Αμπιμαέλ Γκουσμάν, πρέπει να ταφεί ή να αποτεφρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή του τάφου του σε τόπο προσκυνήματος.

Με το προσωνύμιο “Πολ Ποτ των Άνδεων”, ο 86χρονος Αμπιμαέλ Γκουσμάν πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 86 ετών στη φυλακή. Είχε συλληφθεί το 1992 και εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά τις καταδίκες του, το 2006 και το 2018. Εισήχθη σε νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου και πέθανε στις 06:40 το πρωί τοπική ώρα Σαββάτου “μετά από επιδείνωση της υγείας του” στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της ναυτικής βάσης του Καλάο, κοντά στη Λίμα.

” Πέθανε ο ηγέτης των τρομοκρατών Αμπιμαέλ Γκουσμάν, υπεύθυνος για την απώλεια αμέτρητων ζωών συμπατριωτών μας. Η θέση μας που καταδικάζει την τρομοκρατία είναι σταθερή και ακλόνητη. Μόνο στη δημοκρατία θα χτίσουμε ένα Περού δικαιοσύνης και ανάπτυξης για τον λαό μας” ανέφερε σε ανάρτησή του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Πέδρο Καστίγιο.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Γκουσμάν πέθανε από πνευμονία και ότι η σορός του φυλάσσεται από την αστυνομία στο νεκροτομείο στην πόλη Καλάο, εν αναμονή της απόφασης των αρχών.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η τύχη της σορού του εξαρτάται από τη θέληση της συζύγου του, Έλενα Ιπαραγκίρε, πρώην νούμερο δύο της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, η οποία εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τρομοκρατία. Η Ιπαραγκίρε και ο Γκουσμάν φυλακίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 1992 και παντρεύτηκαν το 2010 αν και κρατούνταν σε ξεχωριστές φυλακές.

Η Ελένα Ιπαραγκίρε ανέθεσε στην Ιρις Κουινόνες, με την οποία εξέτισε μαζί μέρος της ποινής της στη φυλακή, να ανακτήσει τη σορό για την κηδεία. Η εισαγγελία του Καλάο ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι το αίτημα παράδοσης της σορού “θα εξεταστεί μέσα τις επόμενες ώρες”.

Φόβοι ότι ο τάφος θα μετατραπεί ο σε τόπο προσκυνήματος

Πολλοί είναι της άποψης ότι η σορός του Γκουσμάν πρέπει να αποτεφρωθεί και οι στάχτες του να σκορπιστούν στον Ειρηνικό Ωκεανό για να αποφευχθεί η μετατροπή ενός πιθανού τάφου του σε τόπο προσκυνήματος των υποστηρικτών του.

“Η σορός του Γκουσμάν δεν πρέπει να επιστραφεί στην οικογένειά του και η σύζυγός του δεν μπορεί να την παραλάβει επειδή βρίσκεται στη φυλακή. Η πιο λογική επιλογή είναι να την αποτεφρώσουν και να ρίξουν τις στάχτες στη θάλασσα”, τόνισε ο πολιτικός αναλυτής Φερνάντο Ροσπιτσιόσι. “Έτσι δεν θα υπάρχει χώρος λατρείας για τους υποστηρικτές του”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ανιμπάλ Τόρες, τάσσεται επίσης υπέρ της επιλογής της αποτέφρωσης “έτσι ώστε να μην υπάρχει χώρος να πηγαίνουν κάποιοι που θα ήθελαν να του αποτίσουν φόρο τιμής”. Ο φόρος τιμής στον Γκουσμάν και η οργάνωση διαδηλώσεων στη μνήμη του θεωρούνται πράξεις εκθειασμού της τρομοκρατίας και τιμωρούνται από το νόμο, είπε.

Η νεκροψία διαπίστωσε ότι ο Γκουσμάν πέθανε από πνευμονία που έπληξε και τους δύο πνεύμονες, ασθένεια που σχετίζεται με την Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι σοροί των ανθρώπων που πεθαίνουν εξαιτίας της Covid-19 πρέπει να αποτεφρώνονται, σύμφωνα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία. Ωστόσο, οι δικηγόροι του Γκουσμάν επισημαίνουν ότι ο πελάτης τους είχε εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα