ΑΘΗΝΑ
05:55
|
19.04.2024
Κραυγή αγωνίας για τα σχολεία. Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης κατεβάζουν για άλλη μια χρονιά στους δρόμους φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται για το πρόχειρο και χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης άνοιγμα των σχολείων αλλά και το αυστηρό πλαίσιο στο ζήτημα των απουσιών των μαθητών, στο οποίο επιμένει η Νίκη Κεραμέως.

Εκατοντάδες άτομα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια ανταποκρινόμενα σε καλέσματα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, και φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας που προγραμμάτισαν το σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6.30 στα Προπύλαια.

Μεταξύ άλλων ζητούν την αραίωση των τμημάτων, μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα και προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση:

“Η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, με  απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και με την κυβέρνηση να εκπέμπουν αντιφατικά και αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών και μέσα σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται να προσφέρουν το έργο τους.

Απαιτούμε:

  • Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Καμία αναστολή εργασιακών δικαιωμάτων!
  • Εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές/τριες στις τάξεις, έως 15 μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Άμεση κάλυψη των κενών.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.
  • Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών/τριών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
  • Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση. Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε κάθε σχολείο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου στη 18:30″.

Την ίδια ώρα είναι τα “ραντεβού” διαμαρτυρίας δίνονται στη Θεσσαλονίκη στις 18:30′ στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο Ηράκλειο, στην Πλατεία Ελευθερίας και στα Χανιά στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην Πάτρα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στην Πλατεία Γεωργίου.

“Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας μαζί με την Α΄ και Β΄ΕΛΜΕ Αχαΐας καθώς και την Ένωση Γονέων Πάτρας, καλεί όλους τους συναδέλφους σε Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο για το Άνοιγμα των Σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα καθώς και για την διαδικασία Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης που εν μέσω πανδημίας εισάγεται από την Κυβέρνηση” αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου που καλεί όλα τα σωματεία και όλους τους φορείς της Πόλης να συμμετέχουν, διαβεβαιώνοντας ΄ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Αμετακίνητη η Κεραμέως

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παραμένει αμετακίνητη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν προβλέπεται να χαλαρώσει το σύστημα με τις απουσίες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και το κυβερνητικό αλαλούμ για τα τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι μαθητές σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού.

Όπως δήλωσαν τόσο η υπουργός Παιδείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, οι μαθητές που κάθονται δίπλα, πίσω και μπροστά από το κρούσμα θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα ενώ οι συμμαθητές τους που κάθονται σε θρανία λίγο μακρύτερα, θα κάνουν 4 τεστ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα