ΑΘΗΝΑ
18:05
|
26.04.2024
Οι καταγγελίες, που αφορούν φρικτά βασανιστήρια και άγριους ξυλοδαρμούς, προκαλούν αναβρασμό στους Παλαιστίνιους κρατούμενους που ετοιμάζονται για μαζική απεργία πείνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια υποβάλλονται τουλάχιστον δόυ από τους τεσσάρων Παλαιστινίους δραπετών που συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και είχαν συμμετάσχει στην θεαματική απόδραση μαζί με άλλα δύο άτομα από φυλακές ασφαλείας Γκιλμπόα.

Οι δικηγόροι Χάλιν και Ρουσλάν Μαχαζνίχ που τους επισκέφθηκαν το βράδυ της Τρίτης στις φυλακές μιλώντας στην Παλαιστινιακή τηλεόραση δήλωσαν σοκαρισμένοι από αυτά που άκουσαν.

Ο Χάλιντ Μαχαζνίχ φεύγοντας από το Κέντρο Κράτησης Τζαλάμα στο οποίο βρίσκεται ο κρατούμενος Μοχάμεντ αλ Άρνταχ κατήγγειλε πως ο τελευταίος υποβάλλεται στο μαρτύριο της αϋπνίας, της πείνας και της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης στη διάρκεια διαδοχικών ανακρίσεων δίχως διαλείμματα. Ανέφερε πως ο Μοχάμεντ έμεινε νηστικός για τουλάχιστον τέσσερις μέρες και πως του επέτρεψαν να κοιμηθεί εδώ και περίπου μία βδομάδα κάτι λιγότερο από 10 ώρες.

Μιλώντας στην Παλαιστινιακή Τηλεόραση τόνισε:

Ο Μοχάμαντ υφίσταται πολύ δύσκολα βασανιστήρια. Μετά την νέα σύλληψή του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Ανάκρισης της Ναζαρέτ όπου ανακρίθηκε με πολύ άσχημο τρόπο από τουλάχιστον 20 ανακριτές. Τον έβαλαν σε ένα μικρό κελί και αφού τον έγδυσαν εντελώς τον ανάγκασαν να παραμείνει έτσι για ώρες. Μετά του έδωσαν μία πετσέτα για να καλύψει τα γεννητικά του όργανα και τον μετέφεραν στο Κέντρο Ανάκρισης Τζαλάμα.

Σε εκτενές σχετικό ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα αναφέρεται πως ο δικηγόρος κατήγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό του Μοχάμαντ αλ Άρνταχ από την στιγμή της σύλληψής του λέγοοντας πως του χτύπησαν το κεφάλι πολλές φορές στο έδαφος με αποτέλεσμα άσχημο τραυματισμό, μεταξύ άλλων, στο δεξί του μάτι. Τόνισε πως έως σήμερα δεν έχει λάβει καμία ιατρική περίθαλψη και υποφέρει από τραύματα και μώλωπες σε όλο του το κορμί.

Ξεκινούν απεργία πείνας

Παρόμοιες καταγγελίες για άγριους ξυλοδαρμούς, ψυχολογικά βασανιστήρια έγιναν από έναν ακόμη κρατούμενο εκ των τεσσάρων που συνελήφθησαν ως τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου.

Η εντυπωσιακή απόδραση των έξι Παλαιστινίων κρατουμένων από τις φυλακές Γκιλμπόα στις 6 Σεπτέμβρη προκάλεσε ενθουσιασμό στον παλαιστινιακό λαό και εκνευρισμό στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που επιδείνωσαν δραματικά τις συνθήκες φυλάκισης περίπου 4.600 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Την Παρασκευή, 17 Σεπτέμβρη, έχουν ανακοινώσει πως θα ξεκινήσουν απεργία πείνας 1380 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν από την επόμενη βδομάδα εκατοντάδες άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα