ΑΘΗΝΑ
00:50
|
24.04.2024
Ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από βήματος της ΔΕΘ έκανε λόγο για «γιγάντιο ψέμα» σε σχέση με την «ανάπτυξη για όλους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 με στόχο την πολιτική ρήξη παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/9) ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του κόμματος του στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ έκανε λόγο για «γιγάντιο ψέμα» σε σχέση με την «ανάπτυξη για όλους», την οποία υπόσχεται.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «ακόμα και να έχουμε φέτος την αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει η κυβέρνηση, το εθνικό εισόδημα θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο εκείνου όχι μόνο του 2019, αλλά και του 2015», προσθέτοντας ότι το χρέος της χώρας ανεβαίνει ασταμάτητα, παρά τα χαμηλά επιτόκια.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης περί ανάπτυξης. «Ακόμα και να έχουμε φέτος την αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπει η Κυβέρνηση (μεταξύ 5% και 6%), το εθνικό εισόδημα θα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο εκείνου όχι μόνο του 2019 αλλά και του 2015! Κάθε φορά που μας ”έσωζα” οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, με νέα δάνεια και ρυθμίσεις, το κράτος μας βούλιαζε περισσότερο στο μη βιώσιμο χρέος: Το 2012, χρονιά του 2ου Μνημονίου, το χρέος έφτασε το 162%. Το 2016, ένα χρόνο αφού υπογράφτηκε το 3ο Μνημόνιο, το ποσοστό χρέους άγγιξε το 181%. Το 2019, ένα χρόνο μετά το 4ο Μνημόνιο (που ο κ. Τσίπρας ονόμασε Μεταμνημόνιο), το χρέος ήταν στο 186% του ΑΕΠ. Σήμερα, το χρέος έχει ξεπεράσει το 210% – καθιστώντας την Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια της χρεοκοπίας» είπε.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για την υλοποίηση ενός business plan που μόνο στόχο έχει τα τεράστια κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τα νέα ομόλογα του δημοσίου, αλλά και την εμπορευματοποίηση των καμένων δασών. «Η Μητσοτάκης ΑΕ μοιράζει δίκαια μεταξύ των ημετέρων τα κέρδη που παράγονται λόγω της καταστροφής πλούτου και εισοδημάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα των πρόσφατων πυρκαγιών μετά και την επίσκεψη με αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 στις πληγείσες περιοχές στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και στο ζήτημα των αναδασώσεων που δρομολογεί η Κυβέρνηση με ιδιώτες αναδόχους ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Όταν μιλάνε για «πιστοποιημένα δενδρύλλια γρήγορης ανάπτυξης», εννοούν γενετικά μεταλλαγμένα δένδρα (π.χ. Bayer-Monsanto) τα οποία θα μεγαλώνουν ταχύτατα, θα πεθαίνουν γρήγορα, θα χρησιμοποιούνται για παραγωγή βιομάζας που θα νέμονται τα ίδια συμφέροντα, θα μπορούν να αντικατασταθούν μόνο από δενδρύλλια της ίδιας εταιρείας – και, στον ίσκιο τους, δεν θα φυτρώνει γηγενής χλωρίδα ούτε και θα ζει γηγενής πανίδα. Να πως οι φετινές φωτιές θα γίνουν ευκαιρία για την παραγωγή εμπορεύσιμων δασών».

Σε σχέση με την πανδημία και το πρόγραμμα εμβολιασμών ο κ. Βαρουφάκης ζητά έστω και τώρα τη δημιουργία δημοσίου δικτύου δωρεάν τεστ, την δυνατότητα προεμβολιαστικού ελέγχου για όσους είναι διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο, προσλήψεις 8.000 υγειονομικών, καθώς και την καταβολή του 50% των αποδοχών των υγειονομικών που είναι σε αναστολή εργασίας.

Απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί συγκυβέρνησης Μητσοτάκη-Τσίπρα ο κ. Βαρουφάκης απαντά ότι «το ΜέΡΑ25 υπάρχει για την ρήξη που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυταπάτη, όχι για να ξαναφέρουμε στην κυβέρνηση εκείνους που έκαναν το Όχι, Ναι», δηλώνοντας ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα συμμετέχει σε συγκυβέρνηση με τις δυνάμεις της ολιγαρχίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι αν το πρόγραμμα εμβολιασμών ήταν στο 80% οι πρόωρες εκλογές θα είχαν ήδη γίνει, προσθέτοντας ότι ανά πάσα στιγμή ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να προκηρύξει εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι μετά τις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, το ΜέΡΑ25 θα προσέλθει στον θεσμικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων, καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματος του.

Ο κ. Βαρουφάκης επιπλέον έκανε λόγο για το όψιμο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης απέναντι στη νεολαία. «Την ώρα που η Κυβέρνησή του κ. Μητσοτάκη τους κλέβει το μέλλον, εκείνος τους προσφέρει ψίχουλα και bytes – κατά το αμερικανικό bits & bytes. Έτσι φαίνεται του είπαν οι επικοινωνιολόγοι του ότι θα κερδίσει τη νεολαία. Όμως η νεολαία ήδη δίνει την απάντησή της στους δρόμους, στις πλατείες, στα αμφιθέατρα και, ναι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και το μήνυμά τους στην «Μητσοτάκης ΑΕ» είναι: ΝΟ PASARAN. Δεν θα περάσετε κυρίες και κύριοι. Ξεχάστε το. Όσο και να καλλωπίζετε τους αριθμούς, ή να τους μοιράζετε καθρεφτάκια περνώντας τους για ιθαγενείς, η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι βλέπουν ότι στόχος των κυβερνώντων από το 2010 μέχρι σήμερα είναι ένας: η βύθιση τους όλο και περισσότερο στο χρέος και στην εξάρτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το Μέτρο Θεσσαλονίκης ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα έπρεπε ήδη να πραγματοποιείται η επέκταση του στις συνοικίες της πόλης, ενώ σε σχέση με τα αρχαία της Βενιζέλου επανέλαβε ότι τα ευρήματα θα έπρεπε να παραμείνουν στη θέση τους. «Η επανατοποθέτηση δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε τέλος ότι «η Θεσσαλονίκη είναι απολύτως παρατημένη και πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε για αυτό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα