ΑΘΗΝΑ
19:11
|
26.04.2024
Στροφή 180 μοιρών για το Ιράν που είχε απαγορεύσει την εισαγωγή εμβολίων από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο – Εγκρίθηκε και το ρωσικό Sputnik Light.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson προστέθηκε στο “οπλοστάσιο” του Ιράν για την αντιμετώπιση του πέμπτου και φονικότερου μέχρι στιγμής κύματος της πανδημίας στη χώρα. Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας εγκρίθηκε από την αρμόδια ρυθμιστική φαρμάκων του Ιράν παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Τεχεράνης είχε απαγορεύσει στις αρχές του τρέχοντος έτους την εισαγωγή εμβολίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων του Ιράν, Ρεζά Σανεχσάζ, δήλωσε χθες Πέμπτη στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: “Το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J κατά του κορονοϊού εγκρίθηκε. Ευτυχώς, το καλάθι των εμβολίων για κατεπείγουσα χρήση στη χώρα έχει γίνει πολύ μεγάλο και πολύμορφο”. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πού θα παραχθεί το εμβόλιο και δεν αναφέρθηκε στην απαγόρευση.

Οι υγειονομικές αρχές του Ιράν ενέκριναν επίσης χθες τη χρήση ενός ακόμη εμβολίου, του ρωσικού Sputnik Light.

Τον Ιανουάριο ο Χαμενεΐ απαγόρευσε στην κυβέρνηση να εισάγει εμβόλια κατά της Covid-19 από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, λέγοντας πως αυτές οι χώρες είναι “αναξιόπιστες”. Αργότερα, είπε πως η απαγόρευση αφορούσε εμβόλια που παρασκευάζονται σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράν 13 εκατομμύρια άνθρωποι από τον πληθυσμό των 83 εκατομμυρίων Ιρανών έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το υπουργείο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη  18.201 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο των μολύνσεων στο Ιράν να ανέρχεται πλέον σε 5.378.408, την πλέον πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6.981, στους 116.072.

Η ισλαμική Δημοκρατία έχει επίσης εγκρίνει το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca και στις 11 Αυγούστου είχε απευθύνει έκκληση για περισσότερες εισαγωγές εμβολίων από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από RT News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα