“Προωθούμε τους πράσινους ευρωπαϊκούς στόχους, τη γρήγορη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, την προστασία της θάλασσας από τη ρύπανση και την υπερ-αλίευση. Ζητάμε επίσης να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών φυσικού αερίου που έχουν επίπτωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος” τόνισε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Σύνοδου κορυφής EUMED 9.
Kάλεσε δε την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά στην Κύπρο, την Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη όπως έγινε το 2015.
Ανέφερε δε ότι η διακήρυξη που υιοθέτησαν οι «εννέα» είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
“Πρόκειται για μία ακόμη παράμετρο που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, την ασφάλεια, την υγεία…Το θέτουν επιτακτικά τα ίδια τα γεγονότα και οι πρόσφατες αναδιατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Είπε πως ο Νότος της Ευρώπης έχει τη δυναμική του μέλλοντος και μπορεί να μεταφέρει μία νέα δυναμική και πνοή στην ταυτότητά της.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, καθώς η χώρα του προεδρεύει αυτού του εξαμήνου της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τις τελευταίες ώρες συζητήσαμε εκτός προγρ΄΄αμματος πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης με το πιο σημαντικό, την “στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης”.
Διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα αγωνιστεί πολύ σκληρά στο πλαίσιο του EUMED 9 για την πραγμάτωση του συνθήματος της εκδήλωσης: “Μαζί για την Ευρώπη”.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε συγχαρητήρια για 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Τόνισε πως συζήτησαν την προοπτική της ΕΕ και “τα θέματα που μας ενώνουν”. Ανέφερε πως στέλνουμε ένα μήνυμα “ειρήνης” θεωρώντας πως υπάρχει αυτή την περίοδο “αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”. Πρόσθεσε πως εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κύπρο και τον πρόεδρό της, Νίκο Αναστασιάδη.
Τόνισε πως είναι σημαντική η προώθηση της ανθρώπινης ανάπτυξης και “μ΄΄εσω της κοινωνίας των πολιτών”.
Ανέφερε πως συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη τονίζοντας πως τον Νοέμβρη θα διοργανωθεί μία νέα ευρωπαϊκή σύνοδος για τις λιβυκές εξελίξεις αλλά και για την κρίση στον Λίβανο.
Συνεχάρη τέλος όλους τους συμμετέχοντες στην σύνοδο EUMED 9, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά τη σημασία μίας “κοινής προσπάθειας σε άμυνα και ασφάλεια για να ενισχύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης”.
Το λόγο πήρε ακολούθως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης που αναφέρθηκε στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού μεταφέροντας ως κοινή θέση “επίσπευση” της υλοποίησης της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και την σύσφιξη της συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών σε συνεργασία και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
Για το μεταναστευτικό ε΄΄ιπε πως όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγγρήγορση, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η Κύπρος παραμένει “δυστυχώς” στην πρώτη γραμμή λόγω κυμάτων μεταναστών από την Τουρκία.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε πως είναι υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, ιδιαίτερα μετ΄α την ένταξη της Σλοβενίας και της Κροατίας. “Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδρανείς” είπε ο Ντράγκι προτείνοντας κλιμάκωση των προσπαθειών για το κλίμα γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς της Μεσογείου.
Ακολούθως το λόγο πήραν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κροατίας που έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στο μεταναστευτικό και στο μεγάλο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των πολιτικών “πράσινης ανάπτυξης”, αλλά και στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Μεσογείου.