ΑΘΗΝΑ
10:18
|
19.01.2022
Η "ισχύς εν τη ενώσει" για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που έχουν ενσκύψει στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), την Παρασκευή (17/9), ζήτησε να ληφθεί μία “εννιαία γραμμή“, που θα λαμβάνει υπόψη της τους κινδύνους στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.

O Πούτιν μίλησε στη σύνοδο κορυφής του SCO μέσω τηλεδιάσκεψης παροτρυνοντας τα κράτη μέλη να εξετάσουν την επανέναρξη της λειτουργίας της ομάδας επαφής SCO-Αφγανιστάν. Ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε ότι ο αλγόριθμος των κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών από το Αφγανιστάν συζητήθηκε λεπτομερώς στις 16 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) στη σύνοδο του Συλλογικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Ο Οργανισμός μας αντιμετωπίζει ένα επείγον καθήκον, να ακολουθήσει μία εννιαία γραμμή, λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που έχουν να κάνουν με την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν μετά την βιαστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ”, σημείωσε ο Πούτιν.

“Η αλλαγή εξουσίας (στο Αφγανιστάν) έγινε σχεδόν αναίμακτα και αυτό είναι αναμφισβήτητα, κάτι θετικό. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν σχεδόν το σύνολο του Αφγανιστάν και οι νέες αρχές της χώρας θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους για να φέρουν την ειρήνη, την κανονικότητα στη δημόσια ζωή και να διασφαλίσουν την ασφάλεια για όλους”, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

΄Ζήτησε επίσης να συζητηθεί “το θέμα της επανάκτησης δράσεων της ομάδας επαφής SCO-Αφγανιστάν, που είχε σχηματισθεί για τη συνεργασία με τους Αφγανούς εταίρους”.

Ο Πούτιν πρότεινε να συμπεριληφθούν ειδικοί στο προσωπικό του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στον τομέα της αντι-τρομοκρατίας, για τον αγώνα κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ένα μέτρο που θα μπορούσε να ενισχύσει τον Οργανισμό.

“Αναφορικά με την άμεση συνεργασία στη δομή της SCO, θα θεωρούσαμε χρήσιμο να ενισχυθούν οι λειτουργικές δυνατότητες της περιφερειακής αντιτρομοκρατικής δομής, συμπεριλαμβάνοντας ειδικούς στη μάχη για το ξέπλυμα χρήματος, την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, στην δομή του προσωπικού”, διευκρίνισε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβάιωσε πως η Ρωσία “θα λάβει έναν ενεργητικό ρόλο” στην υλοποίηση του προγράμματος του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των διαχωρισμών και του εξτρεμισμού για το 2022- 2024, ένα σχέδιο δράσης για την εκπλήρωση της στρατηγικής της SCO ενάντια στα ναρκωτικά έως το 2023, όπως επίσης και σχέδια αλληλεπίδρασης για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών για το 2022- 2023.

“Η ιδέα να αναβιώσει η Ομάδα Επαφής SCO-Αφγανιστάν έχει σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης επί τόπου”, δήλωσε αργότερα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου.

“Είναι σαφές ότι το Αφγανιστάν που γειτνιάζει με τον χώρο του SCO είναι το κεντρικό θέμα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου και είναι φυσικά σαφές ότι ο SCO πρέπει να λάβει πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει εκεί και ποια είναι τα βήματα που κάνει η νέα ηγεσία,”

“Για αυτό διατυπώθηκε αυτή η πρωτοβουλία”, κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Πηγές: Τass, Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερουσαλήμ: Κατεδάφισαν οικία Παλαιστινίων μετά από χρόνια προσπαθειών

Bενεζουέλα: Mία ακόμα επίθεση δολιοφθοράς στο εθνικό σύστημα ηλεκτρισμού

Υποψήφια για πρόεδρος της Κολομβίας η Ίνγκριντ Μπετανκούρ

Σμύρνη: Παρηγοριά ή παραπλάνηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα