ΑΘΗΝΑ
21:54
|
26.04.2024
Διαφορετικά θα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας – Η κυβέρνηση Ντράγκι, η πρώτη στην Ευρώπη που υιοθετεί τόσο αυστηρή στάση για τον εμβολιασμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία ενέκρινε την πρόταση να καταστεί υποχρεωτικό το “πράσινο πιστοποιητικό” εμβολιασμού (Green Pass) για όλους τους εργαζόμενους στη χώρα, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τις 15 Οκτωβρίου. Το μέτρο αφορά περίπου 18 εκατομμύρια εργαζομένους, οι οποίοι σε περίπτωση που δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό θα τίθενται σε αναστολή εργασίας χωρίς καταβολή του μισθού τους.

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε το νέο μέτρο με 189 ψήφους, υπέρ, 32 κατά και δύο αποχές. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθετεί τόσο αυστηρή στάση για τον εμβολιασμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Τα τεστ Covid θα είναι δωρεάν για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν και θα είναι διαθέσιμα με χαμηλό κόστος για όλους τους άλλους. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.500 ευρώ για μη συμμόρφωση, ενώ οι εργοδότες που δεν ελέγχουν τους εργαζόμενούς τους αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 1.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι θα έχουν μια προθεσμία πέντε ημερών για να προσκομίσουν το “πράσινο πιστοποιητικό” και μετά θα τεθούν σε καθεστώς αναστολής, αλλά όχι απόλυσης.  

“Επεκτείνουμε την υποχρέωση της πράσινης κάρτας σε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας, δημόσιου και ιδιωτικού, και το κάνουμε για δύο βασικούς λόγους: να κάνουμε αυτούς τους χώρους ασφαλέστερους και να κάνουμε την εκστρατεία εμβολιασμού μας ακόμη πιο ισχυρή”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο η κυβέρνηση κατέστησε το πιστοποιητικό υποχρεωτικό στους χώρους της εστίασης (εστιατόρια, μπαρ), στη συνέχεια το green pass έχει υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.

Η ευρύτερη χρήση του green pass έχει επικριθεί από τα κόμματα της Δεξιάς, συμπεριλαμβανομένης της Λίγκας του Ματεό Σαλβίνι, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Ντράγκι. Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία το κίνημα των αντιεμβολιαστών αναμένεται να απαντήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και με ένοπλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του.

“Με τους τρέχοντες ρυθμούς, η Ιταλία θα έχει εμβολιαστεί το 81-82 % του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό δεν αρκεί για την το τείχος ανοσίας και να είναι όλοι ασφαλείς”, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα. “Σύντομα θα είναι φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, η κυκλοφορία του ιού αυξάνεται και αυξάνει την πιθανότητα παραλλαγών που θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικές στο εμβόλιο. Επομένως, δεν έχουμε πολύ χρόνο”, πρόσθεσε αιτιολογώντας τη στάση της κυβέρνησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα